Putin jasan: "Zapad neće dočekati raspad Rusije"

16.09.2022

20:31

0

Autor: 24sedam

Šef ruske države je skrenuo pažnju na ideju američkog politikologa Zbignjeva Bžežinskog, koji je čak „podelio” celu teritoriju Rusije na određene delove

Putin jasan: "Zapad neće dočekati raspad Rusije"
AP22201234101044 - Copyright Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Specijalna operacija u Ukrajini je pokrenuta kako bi se sprečilo da Zapad od te države stvori antirusku enklavu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za štampu nakon završetka samita Šangajske organizacije za saradnju.


- Zapadne zemlje su decenijama gajile ideju o raspadu i Sovjetskog Saveza i istorijske Rusije, njenog jezgra - rekao je Putin.

Šef ruske države je skrenuo pažnju na ideju američkog politikologa Zbignjeva Bžežinskog, koji je čak „podelio” celu teritoriju Rusije na određene delove, a zatim promenio stav, „smatrajući da je Rusiju bolje zadržati kao antipod Kini i koristiti je kao oruđe u borbi protiv Kine“.

- Oni to neće dočekati! - poručio je predsednik Ruske Federacije.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je istovremeno primetio da im zapadni način rešavanja problema „škodi“.


- To su neprihvatljivi instrumenti - zaključio je on.

"Rusija želi da njeno žito stigne do najsiromašnijih"
 

Rusija će prodati svoje žito uprkos ograničenjima, ali želi da ono stigne do najsiromašnijih zemalja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je ružnom nazvao odluku Evropske unije da ukine ograničenja za isporuke ruskog žita i đubriva samo u evropske zemlje.

Pixabay
 


- Prodaćemo ga (žito), prodaćemo. Prodaćemo svoju robu. Ali ako budemo prodavali ovako, onda neće stići do najsiromašnijih zemalja, u tome je cela poenta - rekao je Putin novinarima.

Zapadne zemlje žive u paradigmi kolonijalne filozofije

Zapadne zemlje su bivše kolonijalne sile koje još uvek ne mogu da se oslobode navike da žive na tuđ račun, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.


- To su bivše kolonijalne sile, ali one i dalje žive u paradigmi kolonijalne filozofije. Navikle su da žive na račun drugih. I još uvek ne mogu da se otarase ove paradigme u svojoj praktičnoj dnevnoj politici - rekao je Putin novinarima.

On je nazvao Amerikance pragmatičnim narodom – oni su prvi ukinuli ograničenja i izvoze žito iz Ukrajine. U stvari, u pitanju je američko žito jer pripada američkim kompanija.

Evropske zemlje mogu da ukinu sankcije gasovodu "Severni tok 2"

- Ako je zagustilo, ako je sve tako teško, uzmite i ukinite sankcije "Severnom toku 2", 55 milijardi kubnih metara godišnje - samo pritisnite dugme i krenuće - rekao je ruski lider.


Međutim, oni su sami uveli sankcije, "Severni tok" ne može da se popravi.
Profimedia
 


- Jesmo li mi krivi? Neka razmisle ko je za šta kriv, a ne da krive nas za sopstvene greške - dodao je on.

Putin je istakao da su i "Gasprom" i Rusija ispunili sve svoje ugovorne obaveze.

O učešću na G20

Predsednik Rusije je rekao da ima poziv za samit G20 na Baliju, ali će, donoseći odluku o svom ličnom učešću, videti kako će se situacija razvijati.

- Videćemo kako će se razvijati situacija u ekonomiji i u drugim oblastima. Imam poziv da posetim G20, o tome me je lično obavestio predsednik zemlje domaćina kada je bio u Moskvi - rekao je Putin.

On je rekao da ga je predsednik Indonezije Džoko Vidodo potom ponovo pozvao telefonom, uz napomenu da postoji određeni pritisak, ali Indonezija zauzima oštar stav i želi da vidi ruskog predsednika na samitu.

- Videću, odlučićemo. Rusija će učestvovati - rekao je Putin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike