Moskva pozvala na krivično gonjenje poljskog predsednika: To je uvreda onih koji su dali živote za slobodu i nezavisnost

16.09.2022

15:36

0

Volodin je na Telegramu izrazio bes zbog Dudinih izjava o Drugom svetskom ratu i Rusiji

Moskva pozvala na krivično gonjenje poljskog predsednika: To je uvreda onih koji su dali živote za slobodu i nezavisnost
Andžej Duda - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljski predsednik Andžej Duda trebalo bi da bude krivično gonjen zbog izjave o ratnoj odšteti od Rusije, izjavio je predsednik Državne dume, Donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin.

U intervjuu objavljenom u četvrtak Duda je naveo da se, dok je Nemačka započela Drugi svetski rat i napala Poljsku, Rusija „kasnije pridružila ovom ratu“. Prema tome, Varšava „treba da zahteva reparacije i od Rusije“, izjavio je poljski lider.

Volodin je optužio poljskog predsednika da rehabilituje nacizam i da vređa sećanje na one koji su „dali živote za slobodu i nezavisnost poljskog naroda”.

- Ruski zakon predviđa krivične kazne za takve izjave. U redu je da nadzorni organi prouče komentar Andžeja Dude i preduzmu odgovarajuće mere i da ga krivično gone - napisao je on na Telegramu.

Volodin je podsetio i na visoku cenu koju je sovjetski narod platio za oslobođenje sveta od nacizma - 27 miliona mrtvih.

- Poljska danas postoji kao država samo zahvaljujući našoj zemlji - rekao je Volodin.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Vjačeslav Volodin

Dudini komentari usledili su dan nakon što je Donji dom poljskog parlamenta izglasao da od Nemačke traži 1,3 biliona evra nadoknade za štetu nastalu tokom nacističke okupacije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da pitanje ratne reparacije smatra „zatvorenim“.

U međuvremenu, poljski mediji javili su da je poslanik vladajuće stranke Jaroslav Krajevski zahtevao 368 hektara od Češke kao kompenzaciju za ono što Varšava smatra nepovoljnim razgraničenjem poljsko-čehoslovačke granice 1950-ih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike