Veliki protesti u Jerevanu - traži se ostavka Pašinjana: Optužuju premijera da želi da učini ustupke Azerbejdžanu (VIDEO)

14.09.2022

19:40 >> 19:43

0

Pašinjan je u sredu tokom vladinog sata u parlamentu rekao da je spreman da donese teške odluke i potpiše relevantna dokumenta zarad dugoročnog mira

Veliki protesti u Jerevanu - traži se ostavka Pašinjana: Optužuju premijera da želi da učini ustupke Azerbejdžanu (VIDEO)
Tan2022-5-5_18036502_0 - Copyright Tanjug/Vahram Baghdasaryan/PHOTOLURE via AP

U prestonici Jermenije u toku su protesti, kojim se traži ostavka premijera Nikole Pašinjana. Sam premijer je pozvao sunarodnike da ne podležu manipulacijama neprijateljskih sila.

Demonstranti su blokirali centralnu aveniju Bagramjana u Jerevanu i okupili se ispred parlamenta i vlade, zahtevajući Pašinjanovu ostavku.

Demonstranti govore da premijer želi da učini ustupke Azerbejdžanu i pozivaju pristalice da im se pridruže.

 

 

Pašinjan je u sredu tokom vladinog sata u parlamentu rekao da je spreman da donese teške odluke i potpiše relevantna dokumenta zarad dugoročnog mira u Jermeniji.

 

 

- Dragi sunarodnici, pozivam vas da ne podležete manipulacijama. Nijedan dokument nije potpisan i ne pripremamo se za potpisivanje. Ovo je informativna sabotaža koju su dirigovale neprijateljske sile spolja kako bi se slomio otpor zemlje, napisao je Pašinjan na društvenim mrežama.

SB UN poziva Baku i Jerevan na hitan prekid vatre


Članovi Saveta bezbednosti UN na sednici u sredu založili su se za hitan prekid vatre između Bakua i Jerevana, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Svi su se jednoglasno izjasnili za hitan prekid vatre i rešavanje situacije političkim i diplomatskim sredstvima. Sada se razgovara o saopštenju za medije. Stručnjaci ga dorađuju - rekao je ruski diplomata.

Kako je dodao, Moskva insistira na tome da to saopštenje za medije obavezno sadrži pozivanje na trilateralne izjave predsednika Rusije, Jermenije i Azerbejdžana iz 2020. i 2021. godine, koje su osnova za normalizaciju odnosa dve zemlje. One sadrže obaveze o prekidu vatre i niz projekata koje strane treba da preduzmu.

media.un.org


- Govorili smo o naporima koje je Rusija preduzela za normalizaciju situacije i postizanje primirja, kako pojedinačno, tako i preko ODKB, o naporima koje će ulagati ODKB nakon sednice Saveta kolektivne bezbednosti. Partneri su nam zahvalili što smo podelili ove informacije, zahvalili su nam na naporima koje smo uložili - dodao je on.

Baku i Jerevan poslednjih dana izveštavaju o granatiranju svojih položaja i međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike