Uznemirujuće fotografije obišle planetu: Masovni protesti u Čileu, crkva iz 19. veka izgorela do temelja

20.10.2020

08:56 >> 05:57

0

Prošli protesti su izbili 2019. kao odgovor na povećanje cene karte metroa

Uznemirujuće fotografije obišle planetu: Masovni protesti u Čileu, crkva iz 19. veka izgorela do temelja
Copyright AP Photo/Esteban Felix

Dve crkve su zapaljene u toku demonstracija na koje su izašle desetine hiljada ljudi u nedelju na centralnom trgu Santjago da obeleže godišnjicu protestnog pokreta koji je izbio prošle godine zahtevajući veću jednakost među građanima u Čileu.

Demonstracije su organizovane samo nedelju dana pre nego što će Čileanci glasati na referendumu o tome da li treba zameniti ustav iz doba diktature – jedan od ključnih zahteva kada je protestni pokret počeo u oktobru 2019.

Iako je jutro na dan protesta na Trgu Italija donelo uglavnom prazničnu atmosferu, tokom popodneva je bilo nekoliko slučajeva nasilja, pljačke i vandalizma.

Jedna crkva u blizini Plaza Italija izgorela je do temelja, dok je druga bogomolja opljačkana i takođe je pretrpela štetu od požara. Vatrogasci su uspeli da plamen stave pod kontrolu.

– Paljenje crkava je izraz brutalnosti – rekao je ministar unutrašnjih poslova i bezbednosti Viktor Perez, dodajući da nasilje dolazi od “manjinskog dela” demonstranata.

Mala Crkva Uspenja, koja je bila potpuno uništena, poznata je kao “parohija umetnika”, prema pisanju lokalne štampe, a zgrada datira iz 1876. godine.

Takođe, došlo je do sukoba između grupa fudbalskih huligana u jednom kvartu Santjaga, dok su demonstranti na Trgu Italija ofarbali statuu crvenom bojom.

Ipak, drugačije je bilo tokom ujutra, kada su demonstranti, od kojih su mnogi nosili maske da bi se zaštitili od pandemije koronavirusa, nosili transparente, pevali i plesali, a policija se čak postepeno povlačila s trga.

Demonstranti su pozvali svoje sunarodnike da glasaju za „odobravanje“ predložene ustavne promene.

Jasno je da postoje dve frakcije onih koji protestuju i da se stavovi među ljudima na ulicama razlikuju u tolikoj meri da jedna izbegava nasilje, a druga ga podstiče.

Prošli protesti su izbili 2019, kao odgovor na povećanje cene karte metroa, pre nego što su prerasli u opštu demonstraciju protiv nejednakosti i vlade.

Tada je zapaljeno desetak stanica metroa, razbijena su autobuska stajališta, opljačkani supermarketi, uništene zgrade, a demonstranti su napravili toliko problema da je policija reagovala suzavcem i vodenim topovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike