Moskva objasnila zbog čega cene divljaju: Za globalno poskupljenje kriv je Zapad

03.09.2022 | 14:42

Autor: Vladimir Tanacković

Aleksandar Kinščak, šef Odeljenja Ministarstva za Bliski istok i Severnu Afriku, rekao je da je Rusija bila primorana da prilagodi izvozne mehanizme zbog sankcija uvedenih poslednjih meseci

Copyright Profimedia

Zapadne zemlje ne žele da ukinu ograničenja na isporuku žita iz Rusije i stoga sprečavaju pad globalnih cena hrane, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Aleksandar Kinščak, šef Odeljenja Ministarstva za Bliski istok i Severnu Afriku, rekao je novinskoj agenciji RIA u intervjuu objavljenom u petak da je Rusija bila primorana da prilagodi izvozne mehanizme zbog sankcija uvedenih poslednjih meseci.

- Sankcije SAD i EU, koje uključuju isključivanje ruskih banaka iz SVIFT-a i blokiranje transfera novca u dolarima i evrima, kažnjavanje kompanija koje osiguravaju naše terete, zabranu ulaska zapadnih brodova u ruske luke i zatvaranje pristupa domaće trgovačke flote evropskim zemljama, zakomplikovale su logistiku, uključujući i naglo povećanje troškova transporta - objasnio je on.

- Morali smo brzo da razradimo alternativne šeme transporta i logistike i da se dogovorimo o novim kanalima i oblicima finansijskih obračuna korišćenjem drugih valuta, uključujući rublju - rekao je Kinščak i dodao da su cene prevoza i osiguranja u Crnom moru suočene sa dodatnim problemima zbog „haotičnog miniranje“ njegovih voda od strane ukrajinske vojske.

Međutim, prema rečima zvaničnika, „Rusija je ispunila i nastaviće da ispunjava u dobroj nameri svoje obaveze snabdevanja hranom Afrike i Bliskog istoka“ uprkos „nelegitimnim“ ograničenjima Zapada.

- Ali da bi se situacija u potpunosti normalizovala, moraju se ukinuti sva ograničenja transporta i osiguranja na naš izvoz i obezbediti nesmetano plaćanje. Za sada Amerikanci i Evropljani to ne žele, sprečavajući zasićenje globalnog tržišta hrane i snižavanje cena. Istovremeno, oni nastavljaju da promovišu lažnu predstavu u javnosti da je Rusija izazvala globalnu glad - naveo je on.

Kinščak je primetio da je izvoz ruskog žita na Bliski istok uglavnom ostao nepromenjen sankcijama i da se nedavno vratio rastu „zahvaljujući blagovremenim merama koje su preduzete".

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c2b0/uhd/64c4e9adb45738d81958c2b0.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c2b0",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1048338_th_1657213192.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam