Rusija pozvala međunarodne organizacije da reaguju na nuklearni terorizam, SAD odgovara novim paketom pomoći: Izdvajaju milijardu dolara?

05.08.2022

14:52 >> 20:59

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusija pozvala međunarodne organizacije da reaguju na nuklearni terorizam, SAD odgovara novim paketom pomoći: Izdvajaju milijardu dolara?
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Završen je 163. dan ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Kako prenosi Sputnjik, ovo selo smatra se jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu.

Tužilaštvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika koji su se borili u Ukrajini.

Reč je o državljanima Hrvatske, Švedske, kao i tri državljanina Velike Britanije.

- Hrvat, Šveđanin i jedan Britanac optuženi su za učešće u neprijateljstvima i pokušaj preuzimanja vlasti, a još dvojica Britanaca za pomaganje u regrutovanju plaćenika i učešće u bitkama na strani Kijeva - navelo je tužilaštvo.

Šta znamo do sad?

- Završen je 163. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

22.53 Rusija pozvala međunarodne organizacije da reaguju

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična dela režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

Ministarstvo je navelo da će u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje celokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima.

22.40 SAD šalje pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara!

Očekuje se da će sledeći paket bezbednosne pomoći Bajdenove administracije Ukrajini iznositi milijardu dolara, jedan od najvećih do sada i uključivati municiju za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, izjavila su danas tri izvora koja imaju saznanja o tome.

Paket bi trebalo da bude objavljen već u ponedeljak, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

21.08 Rusi proglasili 62 Kanađina za persone non grata

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je uvelo zabranu ulaska na teritoriju Rusije za 62 kanadska državljana kao odgovor na antiruske sankcije vlasti ove zemlje.

20.35 - Putin i Erdogan dogovorili plaćanje gasa u rubljama

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su delimično plaćanje isporuka ruskog gasa u rubljama, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak, a prenosi Interfaks.
 
Dvojica lidera su se u Sočiju dogovorila i da unaprede saradnju u oblasti transporta, poljoprivrede i građevinske industrije. 
 
Putin je na početku sastanka, koji je trajao četiri sata, izrazio zahvalnost Erdoganu za napore koje je uložio da bi se rešilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine.

Istakao je, takođe, da gasovod "Turski tok" radi bez prekida, kao i da evropski partneri moraju da budu na tome zahvalni Turskoj.

19.36 - Ukrajinski militanti napali su Kijevski okrug Donjecka

Ukrajinska granata pogodila je putnički autobus u Donjecku, a tom prilikom su poginule tri osobe, dok je pet ranjeno, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Ukrajinski militanti napali su Kijevski okrug Donjecka. U granatiranju Oružanih snage Ukrajine na raskrsnici Kijevskog i Partizanskog bulevara ukrajinska granata je pogodila autobus №19. Prema preliminarnim informacijama, poginule su tri osobe, a pet je ranjeno - navodi se u saopštenju.

Takođe, prilikom napada na Kujbaševski okrug poginula je jedna osoba, a 14 je ranjeno. Ranije danas pet stanovnika Donjecka je ranjeno kada je ukrajinska granata pogodila bolnicu. Meta napada ukrajinske vojske bila je i železnička stanica, kao i hotel „Donbas Palas“ u kome borave novinari.

17.50 - "Ukrajina namerno granatirala"

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti, rekao je za Sputnjik da su ukrajinske snage "namerno napale dalekovode da bi poremetile sistem za hlađenje reaktora Zaporoške nuklearne elektrane i izazvale najteži oblik katastrofe"

16.50 - Vlasti Enerdogara: Napad na Zaporožje, prekinuti dalekovodi

Ukrajinska vojska pucala je iz artiljerije na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, tokom smene radnika, prenose RIA Novosti pozivajući se na gradske vlasti Enerdogara, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Kako navode, na mestu granatiranja izbio je požar i u toku je njegovo gašennje.

Dalekovodi pod naponom su prekinuti, dodaju RIA novosti.

16.44 - Putin: Treba da budete zahvalni Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije

Na početku današnjeg sastanka ruski predsednik je izrazio zahvalnost Erdoganu za napore koje je uložio da bi se rešilo pitanje isporuka žita iz Ukrajine, a istakao je i da je gasovod "Turski tok" danas jedna od glavnih arterija za snabdevanje Evrope gasom iz Rusije i da on radi bez ikakvih prekida.

14.59 - Putin se sastao sa Erdoganom u Sočiju

Turkish Presidency via AP
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se u Sočiju.

14.40 - Papa Franja se sastao sa ruskim episkopom

Papa Franja sastao se danas sa episkopom Antonijem, drugim po značaju ruskim verskim zvaničnikom, uoči susreta sa patrijarhom Kirilom planiranim za naredni mesec.

Vatikan, međutim, nije objavio o čemu se konkretno razgovaralo tokom privatne audijencije, navodi Rojters.

Papa bi trebalo da prisustvuje kongresu verskih lidera u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu od 13. do 15. septembra, gde bi se, kako je izrazio nadu, sastao sa ruskim patrijarhom Kirilom.

 

14.14 - Teritorijalna odbrana DNR saopštila je da se vode borbe na prilazima Artjomovsku

13.12 - U Donjecku gori železnička stanica nakon ukrajinskog udara, saopštio je gradonačelnik i objavio video trenutne situacije.

12.45 - Rusija proglasila 14 bugarskih diplomata za persone non grata

Rusija je proglasila 14 bugarskih diplomata za persone non grata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navelo, ambasador Bugarske u Moskvi Atanas Krastin pozvan je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručena nota u kojoj se 14 zaposlenih u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Bugarske u Rusiji proglašava za "persone non grata".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da odgovornost za posledice ovakvih "kontraproduktivnih koraka" u potpunosti snosi vlada Bugarske, na čelu sa premijerom Kirilom Petkovim, navode RIA Novosti.

Bugarska je ranije ovog leta proterala 70 članova ruske diplomatske misije zbog zabrinutosti da su počinili špijunažu i ograničila brojnost predstavnika Moskve u toj zemlji, prenosi Rojters.

11.15 - Luka u Berdjansku na Azovskom moru je u potpunosti razminirana i spremna je da prima brodove, saopštio je upravnik luke.

10.09 - Zelenski: Izveštaj Amnesti internešnela amnestira agresora

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je negativno ocenio izveštaj Amnesti internešenela u kojem se tvrdi da su snage te zemlje povremeno koristile taktiku koja ugrožava civile dok su pružale otpor ruskoj vojsci.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Zelenski tvrdi da izveštaj Amnestija pokušava da „prebaci odgovornost“ za ubistva civila sa Rusije na Ukrajinu, prenosi Si-En-En.

- Danas smo videli potpuno drugačiji izveštaj Amnesti internešnala, koji, nažalost, pokušava da amnestira terorističku državu i prebaci odgovornost sa agresora na žrtvu - izjavio je Zelenski.

09.40 - Ukrajinci nastavljaju granatiranje Donjecka, gađana i bolnica

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck tri raketa iz sistema "Uragan" i 13 projektila kalibra 155 milimetara. Na udaru je bila i jedna od bolnica u Donjecku, ima ranjenih.

09.35 - Velika Britanija: Ruske akcije u Zaporožju ugrozile bezbednost nuklearke

Akcije ruskih snaga u nuklearnoj elektrani Zaporožje su najverovatnije ugrozile bezbednost normalnog rada nuklearke, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan.

- Ruska snage su verovatno iskoristile širu oblast postrojenja, posebno susedni grad Energodar, da odmore svoje snage, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik po svoju opremu i osoblje od ukrajinskih napada, navela je Britanija u ažuriranom obaveštajnom izveštaju na Tviteru, preneo je Rojters.

Iz Londona dodaju da "ruske namere koje se tiču elektrane ostaju nejasne i pet meseci nakon okupacije Ukrajine".

Profimedia
 

- Ruske snage verovatno deluju u regionima u blizini elektrane, koristeći artiljeriju da gađaju ukrajinsku teritoriju na zapadnoj obali reke Dnjepar, dodali su Britanci.

09.00 - Samit ASEAN: Lavrov i Vang na jednoj, Blinken na drugoj strani

Na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu našli su se državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu, a AP navodi da je Vang potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom.

Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je seo na svoju stolicu.

Glavni momenat, ipak, dogodio se kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimaša počeo da govori, a Lavrov i Vang su napustili prostoriju, prema rečima diplomate koji je prisustvovao sastanku, ali je želeo da ostane anoniman.

08.30 - Rusija spremna za razgovor o razmeni zatvorenika sa SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala.

AP Photo/Hau Dinh, File
 

- Spremni smo da razgovaramo o toj temi, ali u okviru kanala koji su dogovorili predsednici Putin i Bajden - rekao je Lavrov za TASS.

Sud u Rusiji juče je osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog šverca droge.

Rojters navodi da bi ta presuda mogla da otvori put ka razmeni Grajner za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

07.15 - Broj žrtava ukrajinskih granata u Donjecku raste

Ukrajinske trupe granatirale su jutros Donjeck i Gorlovku, ispalivši 15 granata kalibra 122 i 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

- Zabeležena je vatra sa strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 06:10 – naselje Netajlovo – grad Donjeck ( Kujbiševski okrug ): ispaljeno je 5 granata kalibra 152 mm; 06:30 – naselje Nevelskoje – grad Donjeck ( okrug Kirov ): ispalio 5 granata kalibra 122 mm - navodi se na Telegram kanalu.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

Zajednički centar DNR za kontrolu i koordinaciju vatre izvestio je da je šest osoba poginulo, a osam povređeno, nakon što su ukrajinske oružane snage u prethodna 24 sata granatirale Vorošilovski, Kirovski i Kujbiševski okrug u Donjecku.

07.05 - Dva broda sa ukrajinskim žitom krenula iz luka na Crnom moru

Dva teretna broda sa ukrajinskim žitaricama napustila su rano jutros ukrajinske luke na Crnom moru Černomorsk i Odesu, objavila je televizija Al Džazira.

Brodovi će ploviti kroz međunarodni humanitarni koridor do Istanbula gde će ih pregledati predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je juče da postoje planovi da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine.

Akar je, takođe, rekao da se očekuje da će prazan brod krenuti prema Ukrajini nakon pregleda u Istanbulu, preneo je Rojters.

Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike