"Svi, samo ne on": Džonson se sveti Sunaku, iza kulisa traži od članova stranke da ne glasaju za njega

16.07.2022

13:52

0

Neimenovani izvor rekao je Tajmsu da „ceo tim Dauning strita mrzi Rišija".

"Svi, samo ne on": Džonson se sveti Sunaku, iza kulisa  traži od članova stranke da ne glasaju za njega
džonson - Copyright Leon Neal/Pool Photo via AP

Boris Džonson, koji je prošlog četvrtka bio primoran da se povuče sa mesta britanskog premijera i šefa Konzervativne stranke, zauzet je pokušajima da spreči jednog od svojih bivših ministara da pobedi u trci za lidera torijevaca, tvrdi Tajms.

Džonson je navodno pozivao svoje kolege konzervativce da glasaju za bilo kog kandidata osim za Rišija Sunaka, nekadašnjeg ministra finansija u Džonsonovom kabinetu, koji se na kraju okrenuo protiv premijera.

U članku objavljenom u petak britanski list navodi da je Džonson vodio privatne razgovore sa kandidatima koji su već ispali iz takmičenja za čelnu poziciju stranke, pozivajući ih da podrže "bilo koga osim Rišija".

Neimenovani izvor rekao je Tajmsu da „ceo tim Dauning strita mrzi Rišija".

- To je lično. Oni ne krive Sadžida Džavida što ga je oborio. Krive Rišija. Misle da je ovo planirao mesecima - kazao je on.

Sunak je prošlog utorka objavio da se povlači sa funkcije kancelara, nekoliko minuta nakon što je ministar zdravlja Sadžid Džavid podneo ostavku. Ovo je izazvalo svojevrsni domino efekat, pošto su nakon toga desetine ministara i vladinih zvaničnika napustili svoja mesta, što je na kraju dovelo do Džonsonovog pada.

Daniel Leal/Pool via AP, File
Riši Sunak

Prema drugom izvoru Tajmsa, premijer je izrazio zabrinutost da će Sunak biti „blag“ prema Rusiji ako bude izabran. Obraćajući se novinarima, jedan od saveznika bivšeg ministra je, međutim, negirao je da je Sunak to planirao.

U članku je citiran i anonimni Džonsonov saveznik koji je rekao da nije tačno da Džonson želi „bilo koga osim Rišija“. Izvor je, međutim, potvrdio da je bilo negodovanja zbog ostavke bivšeg ministra, kao i zbog njegovog neuspeha da predstavi strategiju rasta tokom poslednjih meseci na funkciji.

List takođe tvrdi da je bivši lider torijevaca stavio do znanja da je od svih kandidata da postane njegov naslednik najviše favorizovao sekretarku spoljnih poslova Liz Tras.

Govoreći javno, međutim, Džonson je rekao da neće podržati nijednog kandidata niti se na bilo koji način uključiti u izbor novog lidera.

Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP
Boris Džonson

Sunak, koji je bio ministar finansija u Džonsonovoj vladi od 2020. do 5. jula, dobio je najviše glasova tokom poslednje runde glasanja, održane u četvrtak.

Svih pet preostalih kandidata suočili su se u televizijskoj debati Kanala 4 u petak, 15. jula, a još dve debate predviđene su za nedelju i utorak.

Sledeći krug glasanja unutar Konzervativne stranke zakazan je za ponedeljak. Naredni krugovi održavaće se dok ne ostanu samo dva kandidata, a pobednik će biti odlučen glasanjem poštom.

Dvojica finalista boriće se za srca pristalica torijevaca tokom celog leta, a ime novog lidera stranke i premijera biće objavljeno 5. septembra. Tek tada će Džonson zvanično predati ostavku kraljici Elizabeti II.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike