"Potresna svedočanstva o progonu": Vatikan objavljuje dokumente iz nacističkog doba

05.07.2022

20:00

0

Zbirka pisama se zove Ebrei, italijanska reč za „Jevreje“, i sadrži skoro 40.000 dokumenata, a straživači im već mogu pristupiti od marta 2020.

"Potresna svedočanstva o progonu":  Vatikan objavljuje dokumente iz nacističkog doba
Vatikan - Copyright Pixabay

Vatikan je odlučio da  učini dostupnim javnosti deo svoje arhive dokumenata o progonu Jevreja iz nacističkog doba.

Zainteresovani mogu čitati pisma pape Pija XII na internetu. U mnogim od ovih pisama evropski Jevreji traže pomoć od poglavara rimokatoličke crkve (1939-1958). 

Arhivska serija se sastoji od 170 tomova, što je ekvivalentno skoro 40.000 digitalnih datoteka. Početnih 70 odsto ukupne količine materijala biće dostupno izdvojeno pre nego što bude integrisano sa konačnim tomovima na kojima se trenutno radi“, navodi se u saopštenju Vatikana.

Zbirka pisama se zove Ebrei, italijanska reč za „Jevreje“, i sadrži skoro 40.000 dokumenata, a straživači im već mogu pristupiti od marta 2020. 


Dokumenti pokazuju kako su ljudi tražili pomoć od pape, na primer, prilikom pokušaja bekstva ili okupljanja porodice. 

Ostali zahtevi su bili za finansijsku podršku. Iznad svega, oni pokazuju kako je Vatikan ignorisao molbe. 

Pije XII je dugo kritikovan zbog svog opreznog pristupa nacističkoj Nemačkoj. Takođe je optužen za prikrivanje Holokausta.

- Pored fotografske reprodukcije dokumenata, biće dostupan i spisak primalaca pomoći. U početku će 70 posto materijala biti stavljeno na internet. Reč je o „vrednom nasleđu” koje je, na zahtev pape Franje, sada postalo lako dostupno celom svetu, piše u „Osservatore Romano” spoljni predstavnik Vatikana, nadbiskup Pol Galager.

Istraživači sa Univerziteta u Minsteru, predvođeni crkvenim istoričarem Hubertom Volfom, već proučavaju hiljade dokumenata evropskih Jevreja pape Pija XII tokom nacističkog perioda. Ovo prenosi hrišćanski austrijski novinski portal Religion.

Prošle godine, Volf je te dokumente opisao kao „potresna svedočanstva o progonu“.

Tada je početna analiza izvora pokazala da je Sveta stolica odgovarala na pozive za pomoć kad god je to bilo moguće, na primer novcem, hranom ili vizom. 

- Slika pape Pija XII . mora svakako biti "nacrtana" na složeniji način „nego što je to često slučaj u ovom trenutku“, napisao je Volf u članku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike