Proglašeno vanredno stanje u Italiji: Od reke Po preti da ostane samo korito

04.07.2022

20:10

0

Najveća suša u prethodnih 70 godina

Proglašeno vanredno stanje u Italiji: Od reke Po preti da ostane samo korito
reka-po - Copyright AP Photo/Luca Bruno

U Italiji je danas proglašeno vanredno stanje na područjima oko reke Po iz kojih dolazi otprilike trećina poljoprivrednih proizvoda, a koje trpi najveću sušu u poslednjih 70 godina.


Vladina uredba o vanrednom stanju će omogućiti lokalnim vlastima da preseku birokratske procedure i odmah preduzmu mere ako smatraju da su neophodne, a u koje spada i naredba o ograničenju potrošnje vode za domaćinastva i preduzeća, prenosi Rojters.

Po je najduža reka u Italiji koja teče više od 650 kilometara kroz bogati sever Italije, međutim mnogi delovi rečnog toka su presušili, a farmeri upozoravaju da je protok vode toliko slab da morska voda prodire u unutrašnjost i uništava useve.

Ni jezera severne Italije nisu u boljem položaju. Lago Mađore je za tri dana izgubilo metar vode i trenutno je zabranjeno kružiti čamcima jer je nivo veoma nizak, a jezero Komo je popunjeno samo 18 odsto.

Italija "gori"

U severnoj Italiji, u zavisnosti od oblasti, padalo je između 50 i 90 odsto manje kiše u odnosu na prosek prethodnih godina.

Kopernikus, služba Evropske unije koja prati teritoriju, izmerila je rekordnu temperaturu tla na Sardiniji – čak 51 stepen Celzijusa.

Još jedna posledica visokih temperatura su požari, koji su se od početka godine utrostručili u odnosu na istorijski prosek, piše Korijere dela Sera. Mediteransko more je toplije za pet stepeni.

Italija je pogođena višemesečnim sušama, izuzetno visokim temperaturama, požari su uništili 9.000 hektara, oluje su kratkotrajne ali razorne i dovode do uništavanja useva, grada veličine teniske loptice. Oluje, opet, ne donose dovoljno kiše koja bi rešila tešku situaciju.

Stručnjaci nemaju sumnje da su uzrok toplotnog talasa stalne klimatske promene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike