Istorijska odluka Vrhovnog suda SAD: Dozvoljeno nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane

24.06.2022

07:05

0

Od početka 2022. godine u školama u Sjedinjenim Državama zabeleženo je gotovo 30 napada vatrenim oružjem

Istorijska odluka Vrhovnog suda SAD: Dozvoljeno nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane
profimedia-0307288826 - Copyright Profimedia

Izmene zakona koje su usaglasili republikanci i demokrate, a kojima se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD prošao je glasanje u Senatu. Vrhovni sud je, međutim, za to vreme proširio prava na oružje presudom da Amerikanci imaju ustavno pravo da nose oružje na javnom mestu radi samoodbrane.

U Sjedinjenim Državama vlada duboka podela zbog kontrole naoružanja: Dok se jedni pozivaju na živote dece izgubljene u masovnim pucnjavama, poput one u Juvaldeu, drugi se pozivaju na Drugi amandman na američki ustav koji štiti pravo na posedovanje oružja.

Predlog zakona u Senatu, izglasan je juče sa 65 prema 33 glasa i predstavlja prvi značajan propis o kontroli naoružanja koji je usvojen u Sjedinjenim Državama tokom poslednje tri decenije.

- Ovaj dvopartijski zakon će pomoći u zaštiti Amerikanaca. Deca u školama i zajednicama će biti bezbednija zbog njega. Predstavnički dom treba odmah da glasa o ovom zakonu i da mi ga pošalje na potvrđivanje, poručio je predsednik Džozef Bajden posle glasanja.

Predlog zakona podržalo je 15 republikanaca, i svih 50 demokrata, a iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je istorijski.

Iz Predstavničkog doma, u kome većinu imaju demokrate, pozdravljen je ovaj zakon i navedeno je u saopštenju da će on biti razmatran tokom današnjeg dana, a da će glasanje uslediti što je pre moguće.

Republikanci iz Predstavničkog doma najavili su da neće glasati za predlog, ali njihova podrška nije potrebna za usvajanje zakona.

Zakon koji je juče prošao u Senatu predviđa temeljnije bezbednosne provere za kupce oružja mlađe od 21 godine, strože uslove za prodavce oružja i više novca za savezne države i lokalne vlasti koje treba da poboljšaju bezbednost u školama i lečenje mentalnih problema.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je istog dana prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobedu zagovornicima prava na oružje.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne sa odlukom u manjini, poništila je ograničenja savezne države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Sud je utvrdio da je zakon, donesen 1913. godine, prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja" prema Drugom amandmanu američkog Ustava.

Presuda je u suprotnosti i sa zdravim razumom i Ustavom i trebalo bi da nas sve duboko uznemiri. U svetlu užasnih napada u Bafalu i Juvaledu, kao i dnevnih incidenata oružanog nasilja koji ne završavaju na naslovnicama, moramo da kao društvo uradimo više, a ne manje, da zaštitimo naše sugrađane" poručio je Bajden.

Od početka 2022. godine u školama u Sjedinjenim Državama zabeleženo je gotovo 30 napada vatrenim oružjem.

U školi u Juvaldeu, Teksasu, ubijeno je 19 dece starosti 9 i 10 godina i dve nastavnice. Napadač je bio tinejdžer koji je sebi za 18. rođendan kupio oružje. Bonus  video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike