Prva odšteta zbog smrti nakon vakcinacije: Poznat iznos koji je primila supruga preminulog

22.06.2022

06:25

0

Viki Spit je dobila maksimalnu odštetu

Prva odšteta zbog smrti nakon vakcinacije: Poznat iznos koji je primila supruga preminulog
astrazeneka - Copyright Printscreen / Youtube /Sky News

Žena u Velikoj Britaniji, čiji je partner preminuo nakon dobijanja vakcine AstraZeneke, postala je prva osoba koja je dobila odštetu zbog smrti izazvane vakcinacijom.

Viki Spit je dobila maksimalnu odštetu u iznosu od 120.000 funti (oko 140.000 evra), ali ona tvrdi da to nije dovoljno i da je nadoknada neadekvatna, javlja Bi-Bi-Si.

Njen preminuli verenik, rok pevač Zajon (48) iz Alstona u Kambriji, u Engleskoj, razboleo se osam dana nakon što je dobio injekciju i preminuo u maju 2021. godine. Viki Spit je pozvala hitnu pomoć 13. maja prošle godine kada se Zajonu pogoršalo zdravstveno stanje zbog "mučne" glavobolje, ali šest dana kasnije on je preminuo u Kraljevskoj bolnici Viktorija u Njukaslu.

U njegovoj smrtovnici je navedeno da je pacijent "umro usled komplikacija od vakcine", prenosi Bi-Bi-Si.

Ova 38-godišnjakinja kaže da se zadužila nakon što je izgubila Zajonovu zaradu i smatra da je trebalo da dobije oko 180.000 funti (oko 210.000 evra). Ona zamera i zbog toga što je morala predugo da čeka na kompenzaciju u skladu sa pravilima britanske Šeme plaćanja odštete za vakcinaciju ustanovljene 1979. godine, dodajući da iznos nije usklađen sa rastom inflacije.

Viki Spit kaže da je Zajon bio zdrav, u dobroj fizičkoj formi i da je imao dobre šanse da preživi da je lečenje započeto ranije. Dodala je da su Zajonovi jetra i bubrezi donirani nakon njegove smrti i da je doniranje njegovih organa pomoglo da se spasu životi tri osobe. Džejms Bel, partner u specijalizovanoj advokatskoj kancelariji za sporove nastale zbog medicinskog nemara takođe smatra da britanski sistem isplate kompenzacije nije dovoljno usklađen.

- Iako mi je drago što je Viki uspela da dobije neku restituciju za sve poteškoće sa kojima se suočila nakon Zajonove smrti, šema isplate jednostavno nije usklađena - kazao je Bel.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike