Gutereš apelovao na svet u strahu zbog eskalacije sukoba u Ukrajini: Eliminišimo nuklearno oružje da ono ne bi eliminisalo nas

21.06.2022

13:57

0

Trenutno nuklearni arsenal na globalnom nivou broji oko 13.000 bojevih nuklearnih glava

Gutereš apelovao na svet u strahu zbog eskalacije sukoba u Ukrajini: Eliminišimo nuklearno oružje da ono ne bi eliminisalo nas
Antonio Gutereš - Copyright AP Photo/Theresa Wey

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je nuklearne sile da se razoružaju govoreći na početku trodnevne konferencije u Beču u kojoj učestvuje oko 80 zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

- Eliminišimo to oružje pre nego što ono bude eliminisalo nas - rekao je Gutereš u obraćanju putem video-linka.

Trenutno nuklearni arsenal na globalnom nivou broji oko 13.000 bojevih nuklearnih glava, što je recept za moguće uništenje cele planete, s obzirom na to da živimo u svetu sukoba i nepoverenja, rekao je čelnik UN.

I predsednik Međunarodnog odbora Crvenog krsta Peter Maurer opisao je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja kao prekretnicu. Ovaj sporazum stupio je na snagu u januaru 2021. i obavezuje zemlje da se ne upuštaju u bilo kakve aktivnosti povezane s nuklearnim oružjem, pozivajući da se uzmu u obzir humanitarne posledice.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg naglasio je da bi do potpunog nuklearnog razoružanja trebalo da dođe što pre. Austrija je bila jedan od inicijatora sporazuma, koji je dosad potpisalo 86 zemalja, a ratifikovalo 65.

Cilj je bio da se njime proširi Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, koji je stupio na snagu 1970. godine.

Danas devet zemalja poseduje nuklearno oružje i one nisu potpisnice Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja. To su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Severna Koreja i Pakistan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike