Analiza 24sedam: Da li je ukidanje prava na abortus u Poljskoj kršenje osnovnih ljudskih prava

28.10.2020

19:45 >> 09:54

0

Demonstracije su počele pre pet dana, posle presude Ustavnog suda da su abortusi nezakoniti, čak i u slučajevima kada je plod oštećen

Analiza 24sedam: Da li je ukidanje prava na abortus u Poljskoj kršenje osnovnih ljudskih prava
Copyright Profimedia

Hiljade ljudi blokiralo je puteve širom Poljske tokom petog dana protesta zbog odluke Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrana abortusa,  prema kojoj je i pobacivanje fetusa sa urođenim oštećenima postalo protivzakonito. U glavnom gradu Poljske, Varšavi, demonstranti su blokirali glavne raskrsnice, zaustavili automobile i tramvaje na sat vremena, a ponajviše su se mogli videti transparenti na kojima piše “Volela bih da abortiram vlast”.

Rekordnih 16.300 novoobolelih u Poljskoj, masovno zaražavanje zbog protesta

U Poljskoj je zabeležen rekordan broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu, 16.300, a premijer Mateuš Moravjecki upozorava da učesnici protesta protiv pooštravanja zakona o abortusu zanemaruju rizik od masovnog zaražavanja.

Po novom zakonu, abortus je dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta, ili radi zaštite života majke.

Međutim, fetalne smetnje mogu biti manji problemi koji se lako leče, ali i ozbiljni fizički ili genetski nedostaci zbog čega fetus može biti mrtvorođen ili umreti brzo posle rođenja. Na osnovu ovog zakona i odredbi sprovedeno je oko 98 odsto abortusa u Poljskoj do sada.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo kaže za 24sedam da svako ko zastupa tezu da abortus ne sme da bude dozvoljen mora da se suoči sa zidom ljudskih prava.

– Ukoliko zabranom abortusa pravite političku kampanju morate da se suočite sa četiri tačke, koje su zid ljudskih prava. Prva je odlučivanje o porodici, koja je pravo svakog roditelja. Druga tačka je telesni integritet, što predstavlja vrednost koja se čuva. Sledeća je privatnost, u koju država ne sme da “ulazi”, jer je to nešto što je skopčano emocijama i poslednja, četvrta tačka je ona najvažnija – dostojanstvo. To je osnovna vrednost, pripada svakome, tako i ženama. Sve je jasno formulisano u međunarodnim propisima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope i tu država sme da se meša, samo u slučaju da ne ugrožava pojedinca, čoveka, ženu i ljudska prava – objašnjava naš sagovornik.

Wikimedia

On ističe da ovde govorimo o rodnoj ravnopravnosti, pravima žena i niko o takvim stvarima ne sme odlučivati umesto njih.

– U Poljskoj, nažalost, ima struja koje svoje političke poene ubiraju na kršenju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti… Briga o porodici i demografiji se pokazuje poboljšanjem uslova života, ekonomskom i socijalnom zaštitom, kvalitetnim zdravstvenim sistemom, obrazovnim sistemom , periodima mira, sigurnosti i napretka, a ne prinudom, i to moraju shvatiti populisti – zaključuje Antonijević.

Podsetimo, prošle godine, grupa poslanika vladajuće nacionalističke Stranke zakona i pravde je Ustavnom sudu podnela zahtev za proveru ustavnosti zakona iz 1993. koji dozvoljava abortus u brojnim slučajevima fetalnih smetnji, a većinu u Ustavnom sudu Poljske čine sudije koje je predložila pomenuta stranka.

Na to podseća i Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, koja za 24sedam kaže, da predlog te stranke pokazuje koliko Evropa “ide udesno”.

– U pitanju je klasično gaženje ljudskih prava žena. Ovim potezom se pravo na abortus, koji je već bio restriktivan u Poljskoj, praktično ukida. Smatramo da to ograničavanje predstavlja jedan vid torture nad ženama, jer je to nametanje nečega što ona ne želi – ističe Pavlović i dodaje:

– Međutim, drago nam je da vidimo da u Poljskoj postoji otpor, i žene i muškarci su na ulicama, a mi im šaljemo punu podršku i solidarnost u ovoj borbi. Tim povodom ćemo i mi sutra u 12 časova održavati protest ispred ambasade Poljske – naglašava ona.

Društvo u Poljskoj je podeljeno po pitanju abortusa

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je 65 odsto Poljaka protiv abortusa, 27 odsto ga prihvata, dok je osam odsto neodlučno. Ipak, poslednjih godina, ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je većina bila protiv pooštravanja zakona o abortusu.

U Poljskoj se svake godine obavi više od 1.000 legalnih abortusa, ali iz ženskih grupa kažu da se prekidi trudnoće rade i nelegalno ili u inostranstvu i da je broj mnogo veći – između 80.000 i 120.000.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Prekid trudnoće je regulisan Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama. Prekid je moguće izvršiti na zahtev punoletne trudne žene. Ako je osoba mlađa od 16, potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja. Prekid se može izvršiti do 10. nedelje trudnoće. Takođe, može i posle desete, ako postoji mogućnost da dete ugrožava zdravlje žene, ili ako je otkriveno da će se dete roditi sa telesnim ili duševnim poremećajima.

Jugoslavija je 1974. godine postala jedna od prvih zemalja na svetu koja je u ustav uvrstila pravo na abortus

Akademik prof. dr Nebojša Radunović, specijalista akušerstva i ginekologije kaže za 24sedam da je pitanje abortusa jednostavno rešeno u našoj zemlji i da majka donosi konačnu odluku.

– Kod nas je to dosta jednostavno rešeno. Mi anomalije na fetusu konstatujemo veoma rano i ako vidimo da plod neće moći da napreduje, žena ima prava da se odluči na prekid trudnoće. Poljska je dosta rigidna po tom pitanju, jer po ovoj odluci žena nema prava na izbor, a takve trudnoće je po pravilu opterećuju kako emotivno, tako i biološki – ističe Radunović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike