Trampova "Al Akva" i Bajdenov "brak sa samim sobom": Lapsusi i gafovi predsedničkih kandidata

28.10.2020

06:45 >> 08:01

0

Kada su nam već dali šlagvort, tim gafovima rešili smo da se time pozabavimo

Trampova "Al Akva" i Bajdenov "brak sa samim sobom": Lapsusi i gafovi predsedničkih kandidata
Copyright

Predsednička kampanja ume da bude veoma stresna, posebno u Americi, gde se odbrojavaju dani do 3. novembra, kada će građani SAD saznati da li će Donald Tramp biti “na prestolu” još četiri godine ili će se višedecenijsko čekanje konačno isplatiti u taboru demokrata, odnosno ići u korist Džoa Bajdena.

Da je ovo jedna od “slabijih” kampanja zbog situacije s koronavirusom nije tajna, ali isto tako, uvodna debata je bacila senku na sam izborni proces i njegov tok, pa je sve potkrepljeno povremenim gafovima demokratskog i republikanskog predstavnika.

Tim gafovima rešili smo da se pozabavimo i da neke od najboljih da “oživimo”, kad su nam već dali šlagvort.

Tramp: “Dobio sam Nobelovu nagradu”; borbeni avion iz igre “Call of Duty”; džamija “Al Akva”

Donald Tramp je nedavno u Nju Hempširu rekao da je Nobelovu nagradu dobio zbog svojih međunarodnih diplomatskih sposobnosti i učešća u pregovorima Beograda i Prištine, ali se brzo ispravio i rekao da je mislio na nominaciju za tu nagradu.

Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky

– Potpisali smo taj sporazum (između Beograda i Prištine) i dali su mi Nobelovu nagradu, a trebalo je da mi daju nagradu za ono što sam uradio u Siriji… Kada kažem Nobelovu nagradu, mislim na nominaciju – izjavio je predsednik Amerike.

Na zajedničkoj konferenciji s norveškom premijerkom Ernom Solberg 2018. godine najavljivao je saradnju dveju država na vojnom i trgovinskom planu i izjavio kako su SAD Norveškoj počele da isporučuju prve borbene mlaznjake F-52 i F-35.

Za neupućene, F-35 je stvarni model naprednog američkog lovca koji proizvodi “Lokid Martin”, dok je F-52 borbeni avion koji postoji samo u video-igri “Call of Duty”.

Pre nepunih 10 dana, “proslavio” se tako što je predsednika Francuske Emanuela Makrona nazvao premijerom “trikolora”.

Kada je predstavljao svoj dugo očekivani mirovni plan, takozvani Sporazum veka, nazvao je čuvenu jerusalimsku džamiju Al Aksa, džamijom Al Akva i tim najnovijim u nizu svojih gafova izazvao buru podsmeha na Tviteru.

Džamija je na Brdu hrama – kako to mesto zovu Jevreji, jer su tamo nekada bili drevni jevrejski hramovi, a muslimani ga zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

U julu 2018. godine izjavio je da je napravio lapsus kada je na samitu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju rekao da ne vidi zašto bi se Moskva mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp je tada novinarima u Beloj kući rekao da je zapravo hteo da kaže da ne vidi zašto Rusija “ne bi” bila odgovorna za mešanje u te izbore.

Bajden: “Kandidujem se za Senat”, “Ja sam muž Džoa Bajdena”, “Sto dvadeset miliona Amerikanaca preminulo od koronavirusa”

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Džo Bajden u toku kampanje pravi neverovatan broj gafova i time opravdava nadimak koju mu je dao američki predsednik Donald Tramp – Uspavani Džo.

Priča o Bajdenovoj demenciji odavno se širi, a poslednji u nizu gafova samo dodatno govori u prilog toj tezi. Naime, Bajden je zaboravio kako se zove njegov republikanski rival i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

On se, u prisustvu supruge Džil, obratio glasačima i rekao: “Moramo da sprečimo još četiri godine Džordža”, mislivši na Donalda.

Takođe, Bajden je naišao na ismevanje kada je izjavio da se kao ponosni demokrata kandiduje za Senat, čime je pokazao da ne zna ni na koju funkciju pretenduje. To je nateralo korisnike društvenih mreža da postave pitanje da li je reč o demenciji kandidata iz redova Demokrata.

Nešto ranije, Bajden je zaboravio i koju ulogu ima u privatnom životu. On je na video-konferenciji Nacionalne prosvetne asocijacije, predstavljajući se, rekao: “Dobro veče svima, ja sam muž Džoa Bajdena, Džo Bajden.”

On je i u maju imao ispad tokom govora, kada je rekao da više ceni istinu od činjenica, iako te dve reči imaju gotovo isto značenje.

Osim sa rečima, višedecenijski američki senator, profesor prava na nekoliko američkih univerziteta i potpredsednik SAD u vreme Baraka Obame ne barata dobro ni brojevima.

U junu je odjeknula njegova katastrofalna greška kada je izjavio da je od posledica virusa korona u SAD preminulo 120 miliona Amerikanaca, umesto 120.000, koliko ih je tad bilo.

Sličnu grešku ponovio je i krajem septembra. Tada je rekao da će ako Tramp nastavi po svom, od posledica virusa korona umreti 200 miliona ljudi. U tom trenutku broj umrlih u Americi bio je blizu 200.000.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike