Veliki štrajk naroda u Poljskoj zbog odluke o abortusu

28.10.2020

09:57

0

Štrajk u celoj zemlji dolazi usred produbljenja jaza ogorčenog naroda i vladajuće konzervativne vlade

Veliki štrajk naroda u Poljskoj zbog odluke o abortusu
Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

Građani širom Poljske neće danas ići na posao kako bi se pojavili na velikom štrajku naroda protiv odluke Vrhovnog suda da zabrani abortuse i u slučaju fetalnih anomalija.

Štrajk u celoj zemlji dolazi usred produbljenja jaza ogorčenog naroda i vladajuće konzervativne vlade, koja neće da odstupi, dodaje AP.

Vrhovni sud Poljske je prošlog četvrtka odlukom o zabrani abortusa izazvao prvo poljske žene da izađu na ulice, a onda im se priključio veliki broj sugrađana na demonstracijama.

Sud je ocenio da je abortus nelegalan i u najtežim slučajevima u kojima je izvesno da će dete umreti po rođenju, a kao idejnog tvorca ove ideje demonstranti su označili Rimokatoličku crkvu i Jaroslava Kačinskog, vođu vladajuće partije, najmoćnijeg političara u Poljskoj.

Demonstrantkinje su u akcijama upale u nedelju u crkve i prekidale mise, obračunavale se sa sveštenicima izgovarajući psovke i žvrljajući po zidovima, navodi AP.

Kačinski je u utorak uveče optužio demonstrante da žele da “uniste Poljsku” i pozvao je simpatizere njegove stranke da brane crkve “po svaku cenu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike