Rusi će evakuisati civile iz "Azota", Moskva uvela sankcije protiv glavnih urednika britanskih medija!

14.06.2022 | 21:24

Pratite ste uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je ušla u 111. dan. 

Jučerašnji dan je obeležila odluka Sjedinjenih  Američkih Država da zajedno s partnerima iz G7 rade na pojačavanju sankcija protiv Rusije, izjavio je predstavnik Stejt departmenta Derek Hogan.

Takođe, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras i američki državni sekretar Entoni Blinken složili su se da Rusija mora da deblokira izvoz žitarica iz Ukrajine i oslobodi zarobljenike kojima se sudi.

S druge strane, u samoj Ukrajini sukobi i dalje traju. Sergij Gajdaj, načelnik Luganske oblasti, izjavio je da su svi mostovi ka Severodonjecku, gradu na istočnoj liniji fronta porušeni, čime je onemogućena evakuacija preostalih civila.

Šta znamo do sada

U toku je 111. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin: Nećemo napraviti istu grešku kao Sovjetski Savez

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.25 Zelenski: Bolni gubici ukrajinskih snage u Severodonjecku

Ukrajinske snage trpe bolne gubitke u borbama sa ruskim trupama u gradu Severodonjecku na istoku zemlje i u oblasti Harkova, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je u svom večerašnjem obraćanju javnosti ponovio da je Ukrajini odmah potrebno moderno protivraketno oružje i dodao da ne može biti opravdanja da zemlje partneri odlažu isporuke oružja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

 

"Najžešće borbe, kao i do sada, vode se u Severodonjecku i drugim obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni", priznao je Zelenski i pozvao ukrajinske snage da se drže "čvrsto".

Prema njegovim rečima "što više gubitaka neprijatelj pretrpi na tom frontu, manje će imati snage da nastavi agresiju".

Zelenski je potvrdio da Ukrajina trpi "bolne gubitke" i u Harkovskoj oblasti, istočno od Kijeva, gde Rusija, nakon što je nedavno potisnuta, sada pokušava ponovo da ojača svoju poziciju.

Zvanični Kijev je saopštio da ukrajinske snage i dalje pokušavaju da evakuišu civile iz Severodonjecka nakon što je Rusija, u završnoj fazi višenedeljne bitke za region Donbas koji želi da stavi pod svoju kontrolu, uništila i poslednji most koji vodi do grada.

22.15  Stoltenberg: Razmatraćemo isporuku teškog naoružanja 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će Kontakt grupa za Ukrajinu sutra u Briselu razmatrati isporuku teškog naoružanja Kijevu.

21.56 - Snage PVO Luganske Narodne Republike oborile su raketu „Točka U“ u oblasti Fomovke

U granatiranju je teško ranjeno jedno dete, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

21.52 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage trpe velike gubitke u Severodonjecku i Harkovskoj oblasti

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

20.54 - Prag zatvara centar za prihvat izbeglica iz Ukrajine

Razlozi za zatvaranje centra za prihvat izbeglica su opterećenost glavnog grada, nedostatak sistema prevođenja i turistička sezona, objasnio je gradonačelnik Zdenek Hrib.

Trenutno se u Češkoj nalazi oko 370 hiljada ukrajinskih izbeglica, od toga 54 hiljade živi u Pragu.

20.33 - Ambasada Rusije u Londonu: Došlo je vreme a Velika Britanija snosi punu odgovornost za isporuke oružja Kijevu

Nakon granatiranja DNR od strane ukrajinskih snaga došlo je vreme da Velika Britanija snosi punu odgovornost za to što Kijevu isporučuje oružje koje se koristi za napad na civile, saopštila je ambasada Rusije u Londonu.

- Ovakvi napadi na civile mogući su samo zbog ohrabrenja Zapada i vojnih isporuka Kijevu, u čemu Velika Britanija ima vodeću ulogu. Više puta smo apelovali na britansku vladu da bude oprezna i poštuje sopstvene standarde kontrole izvoza prilikom isporuke oružja Ukrajini. Naše pozive nisu čuli. Poslednji događaji pokazuju da je došlo vreme da Velika Britanija preuzme punu odgovornost za svoju kratkovidu politiku - navodi se na sajtu ambasade.

19.55 - Abazović i Rama zajedno otputovali u Ukrajinu

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edi Rama (@ediramaal)

 

Premijeri Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama, zajedno su danas otputovali u Ukrajinu, objavio je Rama na svojim nalozima na društvenim mrežama.

- U Kijev na poziv predsednika Zelenskog - napisao je Rama i podelio fotografije sa Abazovićem.

19.40 - Zamenica ukrajinskog ministra odbrane: Kijev dobio od Zapada 10 odsto potrebnog oružja

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malijar rekla je danas da je Kijev od Zapada dobio samo 10 odsto naoružanja koje mu je potrebno.

- Koliko god napora Ukrajina uložila, mi nećemo moći da dobijemo rat bez pomoći Zapada. Dobili smo samo 10 odsto onoga što je Ukrajina rekla, od onoga što nam je potrebno - rekla je Maljar za ukrajinski kanal TV 24, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao da je prvobitni zahtev ukrajinskih trupa za NATO artiljeriju kalibra 155 mm ispunjen 90 odsto.

19.30 - Medvedev: Energetska kriza samo će se dodatno pogršavati, čak je i Amerika stradala

AP photo
 

Evropa je zapala u energetsku krizu i situacija će se samo pogoršavati kako Zapad bude pokušavao da zabrani uvoz ruskih energenata, napisao je u utorak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev na svom kanalu na Telegramu.

19.01 - Kadirov: Završena poslednja faza oslobađanja Kamiševahe

Završena je poslednja faza u oslobađanju Kamiševahe od oružanih neonacističkih formacija. Pripadnici puka specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenske Republike su zajedno sa vojnicima 6. Kozačkog puka raščistili sve do poslednje kuće, napisao je Kadirov na svom Telegramu.

On je dodao da stavnovnici Kamiševahe „mogu sada da odahnu, jer su od danas slobodni od ukrajinske okupacije“.

18.46 - Ukrajinske snage su u 18.45 ispalile pet raketa iz višecevnog bacača raketa „Grad“ na mesto Luganski u DNR, saopštilo je predstavništvo Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

18.31 - Moskva: Najmanje tri ukrajinske bio-laboratorije u Zaporožju

Postoje najmanje tri biološke laboratorije na teritoriji regionalnog urbanog centra Zaporožja koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i svi ovi objekti su dobro čuvani, upozorio je danas član glavnog veća vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

18:23 - Na Kujbiševski okrug Donjecka za pet minuta ispaljeno 10 granata

Ukrajinske trupe su dva puta za pet minuta granatirale Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši deset granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

18:19 - U poslednja 24 sata granatirano devet naselja DNR

Profimedia
 

U protekla 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 310 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Pucano je na područja devet naselja Republike. U granatiranju su poginula dva civila, petoro je ranjeno, od kojih jedno dete. Oštećena su 22 stambena i tri civilna objekta.

17.51 - Pušilin: Vojna operacija u Ukrajini završiće se pobedom

Lider DNR Denis Pušilin uveren je da će se specijalna operacija u Ukrajini završiti „potpunom pobedom“ savezničkih snaga.

- Specijalna vojna operacija za nas je, naravno, oslobodilačka operacija. Ona će se završiti potpunom pobedom naših savezničkih snaga, u to nema sumnje - naglasio je Pušilin.

17.34 - Američko Ministarstvo finansija produžilo je licencu koja omogućava operacije u vezi sa energentima sa ruskim bankama koje su pod sankcijama

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, transakcije se mogu vršiti do 5. decembra i to sa VTB bankom, „Zberbankom“, „Alfa bankom“ i drugim.

Profimedia/Vyacheslav Prokofyev/TASS
 

17.19 - Rusija planira da prebeg proglasi veleizdajom

Državna duma Rusije usvojila je danas u prvom čitanju predloga zakona prema kojem se prebeg njenih državljana na neprijateljsku stranu tokom vojnih aktivnosti protiv Rusije smatra veleiydajom.

Taj zakon podrazumeva da se članu 275 ruskog Krivičnog zakonika o veleiydaji doda još jedan prekršaj - "prebeg na neprijateljsku stranu tokom oružanog sukoba, vojnih aktivnosti ili drugih aktivnosti koje uključuju naoružanje i vojnu opremu, u kojima učestvuje Rusija", prenosi TAS S.

Zakon predviđa da optuženi po toj tački, pored ostalog, mogu dobiti kaznu od 12 do 20 godina zatvora, kao i novčanu do 500.000 rubalja (8.600 dolara).

Pored toga, ruskim državljanima preti kazna zatvora od 12 godina i 20 godina za učešće u vojnim aktivnostima u drugim zemljama protiv interesa Rusije.

17.12 - Zvaničnik Pentagona: Putin mora da smanji svoje ciljeve u Ukrajini

Američki podsekretar ministarstva odbrane i zvaničnik Pentagona Kolin Kal izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin verovatno i dalje želi da osvoji „veći deo, ako ne i celu Ukrajinu, ali mora da smanji svoje taktičke ciljeve u ratu".

- Smatram da ima plan da zauzme veći deo Ukrajine, ako ne i celu zemlju. Tako gledano, ne verujem da može da postigne te ciljeve - rekao je Kal, preneo je Rojters.

17.06 - ​Ukrajinske trupe ispalile su 10 raketa iz višecevnog bacača raketa „Grad“ na selo Jelenovka, koje se nalazi u blizini Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.02 - Rusija uvela sankcije protiv glavnih urednika nekoliko britanskih medija

Profimedia
 

Rusija je uvela sankcije protiv glavnih urednika niza britanskih medija: „Gardijana“, „Tajmsa“, „Dejli telegrafa“, „Dejli mejla“, „Indipendenta“. Na stop-listi je i „Bi-Bi-Si“.

Moskva je proširila sankcioni spisak: na listi su i dopisnici i analitičari „Skaj njuza“, „Fajnenšel tajmsa“ i „Dejli telegrafa“.

Na proširenoj listi nalazi se 49 državljana Velike Britanije.

17.00 - LNR: Do 2.500 ukrajinskih vojnika u fabrici "Azot"

Ministar policije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kiseljev izjavio je danas da je oko 2.500 vojnika, među kojima i između 500 i 600 stranih plaćenika, i dalje utvrđeno u fabrici hemijske industrije "Azot" u Severodonjecku.

- Prema incijalnim procenama, do 2.500 vojnika je možda i dalje u fabrici - dodao je Kisiljev, preneo je TASS.

16.50 - Ušakov: Moskva ne odbacuje direktan kontakt Putina i Zelenskog

Ian Langsdon/Pool via AP, File
 

Pomoćnik ruskog predsednika za spoljne poslove Jurij Ušakov, rekao je danas da zvanična Moskva ne odbacuje direktan kontakt između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.

- Niko ne odbacuje tu mogućnost, ali se moraju ostvariti određeni uslovi, i najvažnije, vrlo detaljna priprema. Niko se neće sresti sa Zelenskim bez povoda - kazao je Ušakov, prenosi TASS.

Kada je reč o predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Ušakov kaže da Putin trenutno nema planove da se sretne sa američkim kolegom.

16.35 - Gasprom: Isporuka gasa Evropi kroz Severni tok ograničena

 holding Gasprom saopštio je danas da je kapacitet snabdevanja Evrope gasom putem gasovoda Severni tok 1 ograničen na 100 miliona kubnih metara gasa dnevno zbog kašnjenja radova vezanih za remont.

Ovim gasovodom, koji ide od Rusije do Nemačke preko Baltičkog mora, obično se transportuje 167 miliona kubnih metara gasa, navodi se u saopštenju Gasproma objavljenom na kompanijskom nalogu na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

15.15 - Nemačka uspostavlja registar za imovinu zbog sankcija Rusiji

Nemačka će uspostaviti nacionalni registar za imovinu koja je predmet sankcija ili nije poznatog porekla, u okviru napora da sankcije Rusiji budu što delotvornije, rekao je danas kancelar Olaf Šolc.

Nemačka, takođe, planira da otvori specijalnu telefonsku liniju za uzbunjivače, dodao je Šolc tokom govora u Berlinu na sastanku Radne grupe o finansijskim akcijama, preneo je Rojters.

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

14.57 - Rusko Ministarstvo odbrane najavilo  otvaranje humanitarnog koridora

Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je za sutra otvaranje humanitarnog koridora za civile sa teritorije fabrike Azot u Severodonjecku, a ukrajinske snage pozvalo da polože oružje.

- Vodeći se humanim principima, Oružane snage Rusije i formacije Luganske Narodne Republike spremne su da izvrše humanitarnu operaciju evakuacije civila. Da bi to uradili, od osam do 20 časova po moskovskom vremenu 15. juna otvara se humanitarni koridor u pravcu severa ka gradu Svatovu Luganske Narodne Republike - rekao je načelnik ruskog nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev, prenosi Interfaks Rusija.

14.42 - Na teritoriji fabrike „Azot“ u Severodonjecku u Luganskoj Narodnoj Republici je oko 2.500 vojnika, od kojih su 20 do 25 odsto strani plaćenici, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

14.03 - Rusija će obezbediti evakuaciju civila iz Azota

Rusija će obezbediti civilima izlaz iz fabrike "Azot" u Severodonjecku, ali će neće koristiti planom koji je ponudio Kijev. Moskva smatra da je ukrajinski predlog pokušaj da se izvuku zarobljeni ukrajinski vojnici.

Ruska vojska je saopštila da ukrajinske trupe civile koriste kao živi štit.

13.20 - Nemačka: Uskoro se završava obuka ukrajinskih vojnika za haubice

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je da će uskoro biti završena obuka ukrajinskih vojnika za korišćenje nemačkih haubica, što će, kako je rekla, otvoriti put upotrebi tog oružja u ratu u Ukrajini.

- Obuka na pancer haubicama uskoro će biti završena, kako bi mogla da se koristi u borbi u Ukrajini - poručila je Lambreht novinarima tokom posete vojnoj bazi u gradu Rajnbahu.

13.17 - Zelenski: Imamo municiju, treba nam oružje dugog dometa

AP Photo/Markus Schreiber
 

Ukrajinska vojska ima dovoljno municije i oružja, ali joj je potrebno više oružja dugog dometa, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Imamo dovoljno oružja. Ono čega nemamo dovoljno je oružje koje gađa na dometu koji nam je potreban kako bismo smanjili prednost u odnosu na opremu Ruske Federacije - rekao je Zelenski obraćajući se danskim novinarima na brifingu, koji je organizovala danska izdavačka kuća Berlingske Media, prenosi Rojters.

13.14 - Ukrajinski naiconalista: Komandati su više pljačkali nego što su ratovali

 

 

12.53 - Peskov: Lideri DNR će biti voljni da saslušaju apele Britanije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je siguran da će lideri u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) biti voljni da saslušaju apel Velike Britanije u vezi sa sudbinom dvojice Britanaca, osuđenih na smrtnu kaznu.

Peskov je na konferenciji za novinare rekao da London nije kontaktirao Moskvu u vezi sa tim pitanjem.

Profimedia
 

12.36 - Gajdaj: Još 70 ljudi evakuisano iz Lisičanska

Regionalni guverner ukrajinske Luganske oblasti izjavio je danas da je još 70 ljudi evakuisano iz Lisičanska i okolnih naselja.

On je u objavi na Telegramu, uslove u regionu, koji je pod teškim artiljerijskim napadom ruskih snaga, ocenio kao "pravi pakao".

Gajdaj je poručio da je evakuacija puna rizika, jer su stanovnici "trčali pod vatrom do automobila" i mogli su da krenu dalje samo kada padne noć.

11.45 - Ukrajina: Nastavlja se evakuacija civila iz Severodonjecka

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da nastavljaju da evakuišu civile iz tog ukrajinskog grada tokom svakog zatišja u teškim borbama.

Strjuk je rekao da su neprohodna sva tri glavna mosta koji vode do grada.

- Načini povezivanja sa gradom su prilično teški, ali oni postoje - rekao je gradonačelnik Severodonjecka za ukrajinsku televiziju Strjuk.

11.13 - Papa: Podela na dobre i loše u ukrajinskom sukobu je pogrešna

Papa Franja odbio je da napravi podelu na "dobre i loše" u ratu u Ukrajini i rekao da bi tako nešto bilo pojednostavljeno i pogrešno.

Kako se navodi, u razgovoru sa urednicima jezuitskih časopisa, na pitanje da li je blagonaklon prema predsedniku Vladimiru Putinu, papa je odgovorio: "Ne, nisam, jednostavno se protivim svođenju kompleksnosti na razliku između dobrog i lošeg”.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

11.11 - Konašenkov: Oboreni ukrajinski lovac MiG-29, helikopter Mi-24

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su jedan ukrajinski lovac MiG-29, helikopter Mi-24 i devet dronova, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Za jedan dan, ruski PVO sistemi oborili su avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Slavjanska, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, i helikopter Mi-24 kod Snegirevke, u Nikolajevskoj oblasti - rekao je Konašenkov.

Profimedia
 

10.28 - Tras: Radimo na oslobađanju osuđenih Britanaca u Donbasu

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da će učiniti sve što je potrebno da obezbedi oslobađanje dvojice britanskih državljana koje su ruske vlasti u Donbasu osudile na smrt.

Na pitanje da li je spremna da direktno pregovara sa samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom, Tras je odbila izričito da odgovori, i za BBC je izjavila da će "učiniti sve što je potrebno da obezbedi njihovo oslobađanje".

Profimedia
 

9.58 - U Dumi inicijativa za povlačenje nezavisnosti Litvanije

Rusija bi mogla da povuče priznanje nezavisnosti Letonije, Estonije i Ukrajine, izjavio je danas poslanik Državne dume Evgenij Fjodorov.

Ruski poslanik je podneo Državnoj dumi nacrt zakona o poništavanju rezolucije Državnog saveta SSSR-a "O priznanju nezavisnosti Litvanije“, a u obrazloženju se navodi da je odluka nezakonita pošto je doneo neustavni organ kršeći zahteve nekoliko članova Ustava SSSR-a.

9.56 - Moskovska berza obustavila trgovanje švajcarskog franka

Moskovska berza je saopštila da od danas obustavlja trgovanje švajcarskog franka za rublje i američki dolar, nakon što je Švajcarska usvojila nove sankcije Evropske unije protiv Rusije.

U saopštenju Moskovske berze se kao razlog za ovu odluku navode poteškoće u obavljanju transakcija u švajcarskoj valuti usled novih ograničenja trgovine koje je Švajcarska uvela prošle nedelje.

Pixabay
 

9.17 - Velika Britanija: Rusija prvi put posle više sedmica napreduje kod Harkova

Ruske snage su prvi put posle više sedmica ostvarile "manji napredak" oko grada Harkova na severoistoku Ukrajine, objavilo je danas britansko Ministarstvo odbrane u novom izveštaju svojih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini.

8.33 - Mediji - srušen poslednji most reko reke Severni Donjec

Agencija Rojters navodi da su ruske snage srušile i poslednji, treći most preko reke Severni Donjec, čime su grad odsečen od područja koje je pod ukrajinskom kontrolom.

Satelitske slike američke kompanije “Maksar tehnologije” od 11. juna pokazuju tri uništena mosta u Severodonjecku. Guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj rekao je da su ruske snage uništavanjem sva tri mosta presekle sve puteve od grada na istoku zemlje u kojem se vodi ključna borba za kontrolu nad područjem.

8.30 - Rusija: U Zaporožju radi jedan od šest blokova elektrane

 Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje nije funkcionalna u potpunosti i radi samo jedan od šest blokova,saopštio je član ruske vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Okruženje i radijacija u nuklearnom postrojenju Zaporožje su normalni. Jedan agregat je u funkciji, od šest, koliko može da radi- rekao je Rogov.

On je dodao da elektrana "može u potpunosti da radi samo u okviru jednog energetskog sistema, kao dela energetskog sistema Rusije i za rusku ekonomiju", navodi TAS S.

Nuklearna elektrana Zaporožje je bila zaseban ogranak ukrajinskog Energoatoma od 1996, a u martu 2022. postrojenje su zauzele ruske snage tokom napada na Ukrajinu.

Tanjug/AP Presidential /Francisco Seco/Alexei Alexandrov/Ricard Garcia Vilanova
 

8.20 - Policija Ukrajine: Ekshumirani civili u improvizovanim grobnicama

Ukrajinski istražitelji ekshumirali su sedam tela iz improvizovanih grobnica u šumi u blizini Kijeva, a ukrajinska policija tvrdi da se radi o civilima koje su ubile ruske snage tokom okupacije tog područja, što Moskva negira, preneo je Rojters.

Tela su pronađena juče kod sela Vorzel, na oko 10 kilometara od grada Buče, gde su, tvrdi Kijev, ruske snage koje su okupirale tu oblast sprovodile sistematske egzekucije u neuspelom pokušaju da zauzmu prestonicu, navela je britanska agencija.

"Ovo je još jedan sadistički zločin ruske vojske u Kijevskoj oblasti", napisao je na Fejsbuku šef policije Kijevske oblasti Andrij Njebitov.

Jedno od ekshumiranih tela bilo je telo muškarca starog oko 40 godina u civilnoj odeći, rekao je Njebitov novinaru britanske agencije na mestu gde su pronađene grobnice.

"Ima dve povrede. Pogođen je u koleno iz pištolja. Drugi hitac je bio u slepoočnicu", rekao je on.

Ruski zvaničnici su odbacili postojanje masovnih grobnica u Buči kao izmišljotinu ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile grad krajem marta.

Rusija tvrdi da civili nisu meta u njenoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

7.50 - Kremlj: Zaštita suvereniteta bez izolacije od ostatka sveta

Zaštita suvereniteta Rusije ni u kom slučaju ne znači izolaciju zemlje od ostatka sveta, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za TAS S uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

- Videli smo da se u okviru priprema za forum, predsednik Rusije Vladimir Putin susreo sa mladim inženjerima, preduzetnicima, naučnicima koji će takođe učestvovati na skupu, i govorio dosta o našem suverenitetu, kako tehnološkom, tako i industrijskom, komercijalnom i tako dalje. Predsednik je dao važnu napomenu da naš suverenitet ni u kom slučaju ne znači izolaciju- rekao je Peskov.

On je naglasio da su pokušaji da se Rusija potisne iz svetskih zbivanja apsolutno beznadežni jer je to, po njegovim rečima, "zapravo nemoguće učiniti".

- Istisnuti Rusiju iz međunarodnog života je apsolutno beznadežno i zapravo nemoguće, razvoj događaja tokom proteklih meseci to jasno naglašava- rekao je Peskov, navodi TAS S.

7.20 - Portal Politiko citira više neimenovanih zvaničnika koji tvrde da će Evropska komisija preporučiti da se Ukrajini da službeni status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Predsednica Evropske komisije u subotu je rekla da će mišljenje EU o ukrajinskom zahtevu biti objavljeno do kraja nedelje.

AP Photo/Bernat Armangue
 

7.10 - UN: Zabrinjavajući napad na porodilište u Donjecku

Izveštaji o granatiranju porodilišta u Donjecku, na istoku Ukrajine, izazivaju zabrinutost, izjavio je za TAS S portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, dodajući da je to očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

-Videli smo medijske izveštaje o porodilištu u Donjecku. Ovo izaziva izuzetnu zabrinutost. Svaki napad na civilnu infrastrukturu, posebno na medicinske ustanove, očigledno je kršenje međunarodnog prava- rekao je juče zvaničnik UN.

Ranije u ponedeljak, misija samproglašene DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, izvestila je o masovnom granatiranju gradova i naselja na ovoj teritoriji raketama i artiljerije različitog kalibra, uključujući do sada nezabeleženo, snažno i neprekidno granatiranje Donjecka.

Kako je precizirano, jedna od granata pogodila je lokalno porodilište i zapalila ga, navodi TAS S.

 

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c8c2/uhd/64c4e9aeb45738d81958c8c2.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c8c2",poster:"https://video.24sedam.rs/storage/images/4665-2177-thumb-thumb-thumb.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug