Rat karikaturama: Makron kao đavo, a Erdogan u provokativnom izdanju (FOTO, VIDEO)

29.10.2020

08:02 >> 09:17

0

Dvojica državnika ponašaju se kao zakleti neprijatelji između kojih će, čini se, svakog trenutka buknuti pravi rat

Rat karikaturama: Makron kao đavo, a Erdogan u provokativnom izdanju (FOTO, VIDEO)
Copyright Profimedia

“Šarli Ebdo“ je početkom septembra ponovo objavio sporne karikature poslanika Muhameda i time naišao na otpor u delovima islamskog sveta. U međuvremenu se konflikt proširio u talas antifrancuskih protesta u muslimanskim zemljama.

Francuski predsednik nedavno je najavio kontroverzne oštrije zakone zbog, kako je rekao, “islamskog separatizma” i odbrane sekularnih vrednosti. Upozorio je da neki muslimani u zemlji propagiraju verovanja koja “odstupaju od vrednosti republike i često rezultiraju stvaranjem kontradruštva”. Ovu kampanju je predstavio kao veliki prioritet nakon što je učenik brutalno ubio i odsekao glavu profesoru koji je na času pokazao karikature proroka Muhameda.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je verbalno napao francuskog predsednika Emanuela Makrona. Optužio ga je za neprijateljstvo prema islamu, izrazio je sumnju u Makronovo mentalno zdravlje, označivši Makrona kao bolesnika koji mora da se pregleda. Iz protesta je Pariz povukao ambasadora, što je prema podacima iz Jelisejske palate, jedinstven slučaj.

U ponedeljak je više arapskih zemalja počelo bojkot protiv Francuske. Trgovci u Jordanu, Kuvajtu i Kataru su iz svojih prodajnih mesta odstranili francusku robu.

Analiza 24sedam: Francuski problem sa islamom – sloboda izražavanja ili vređanje verskih osećanja 

Sve ovo nam govori o ozbiljnosti ovog sukoba koji ne pokazuje ni naznake smirivanja situacije…

Dvojca državnika protekle godine sukobili su se brojnim frontovima, od libijskog građanskog rata, preko sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, sve do napetih pomorskih sporova u istočnom Mediteranu. Ali njihova poslednja čarka  možda je i najoštrija.

Osim razmene oštrih reči i uvreda, Erdogan je u ovom sukobu otišao i korak dalje. U televizijskom obraćanju apelovao je na muslimane da bojkotuju francusku robu iz solidarnosti sa njihovom braćom u Francuskoj, za koje je rekao da su “podvrgnuti linču sličnom onom koji su trpeli Jevreji u Evropi pre Drugog svetskog rata.

Tvrdokorni iranski list Vatan-e Emruz objavio je na naslovnoj strani karikaturu Makrona kao đavola, označivši ga kao anti-islamistu i tvrdeći da su “francuski ekstremisti viđeni kako pale Kuran”.

 

 

Sa druge strane francuski satirični  magazin „Šarli Ebdo“ objavio je još u utorak uveče u onlajn-izdanju lista karikatiru turskog presednika.

Karikatura je naslovljena sa: „Erdogan: U četiri oka je vrlo zabavan.” Na karikaturi je prikazan Erdogan u majici i donjem vešu kako pije pivo iz limenke. On podiže suknju pokrivene žene kako bi otkrio njenu stražnjicu.

Iz Turske je odmah stigla žestoka kritika. Erdoganov portparol optužio je list za „kulturološki rasizam“.

-Osuđujemo ovaj gnusni napor publikacije da širi svoj kulturološki rasizam i mržnju- napisao je Fahretin Altun na Tviteru.

Vrlo brzo je saopšteno da će Turska pokrenuti tužbu i povući određene diplomatske korake nakon ove objave Šarli Ebdoa.

Inače, Erdogan je izjavio da Zapadne zemlje koje napadaju islam žele da ponovo pokrenu krstaški rat.

On je u obraćanju poslanicima iz svoje Partije pravde i razvoja (AKP) u parlamentu rekao da je suprotstavljanje napadu na proroka Muhameda bilo pitanje časti za njih, preneo je Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike