Britanski mediji sahranili Putina: Proglasili ga mrtvim, tvrde da ga je zamenio dvojnik!

31.05.2022 | 17:09

Autor: Vladimir Tanacković

Neimenovani izvor iz obaveštajne službe izneo je tvrdnje o smrti ruskog predsednika ograđujući se rečima „možda", „moguće", „postoji mogućnost"

Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Tabloidi u Velikoj Britaniji pisali su 29. i 30. maja da je predsednik Rusije Vladimir Putin mrtav i da ga je zamenio dvojnik.

„Dejli Star" i „Miror" u ovim člancima pozvali su se na neimenovane izvore iz britanske obaveštajne službe MI6, nakon što se nekoliko nedelja unazad pisalo da je Putin bolestan, da redovno posećuje doktore i da mora da ide na operaciju. 

Ove tvrdnje posebno su odjekivale medijima od početka vojne operacije u Ukrajini, kada su tabloidi, bez ikakvih dokaza, pisali da Putinovo zdravlje slabi, a na osnovu snimaka na kojima se „nekontrolisano trese" neki su otišli toliko daleko da su nagađali da se radi o Parkinsonovoj bolesti.

Pisalo se da je operativnim putem uklonio vodu iz stomaka, kao i da ima kancer u predelu abdomena, da uzima steroide i da se leči od raka. Navodno je jedan ruski oligarh sa bliskim vezama sa Kremljom rekao da je Putin „veoma bolestan od raka krvi“ i da je operisan pre početka sukoba u Ukrajini.

Zbog svih ovih navoda ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov morao je 29. maja ponovo da demantuje glasine o bolesti ruskog predsednika.

Na pitanje novinara francuske televizije TF1, Lavrov je rekao: "Ne mislim da razumni i razboriti ljudi mogu kod predsednika da vide bilo kakve znake bolesti ili uzimanja lekova."

Lavrov je dodao da se Putin, koji će u ove godine napuniti 70 godina, "svakog dana pojavljuje u javnosti".

- Možete ga videti na ekranima i čitati i slušati njegove govore. Neka širenje takvih glasina bude na savesti onih koji to čine - rekao je Lavrov.

„Možda", „moguće", „postoji mogućnost"

Prema pisanju „Dejli Stara", izvor iz britanske obaveštajne službe navodno je rekao da je MI6 prema tim tvrdnjama skeptičan i da je moguće da je Putin već mrtav. 

- Putin je veoma bolestan i kada bude umro, njegova smrt će biti čuvana u tajnosti nedeljama, ako ne i mesecima - rekao je britanski obaveštajni izvor za „Dejli Star". 

- Takođe, postoji mogućnost da je on već mrtav. Nemoguće je to znati. Veruje se da je Putin koristio dvojnike u prošlosti kada je bio bolestan, a Kremlj bi to mogao da radi i sada - kazao je izvor.

On je istakao i da Putin oko sebe ima jak tim i da bi, ako bi njegova smrt bila objavljena, to moglo da ima veliki uticaj na vojnu operaciju u Ukrajini.

Izvor je takođe tvrdio da je paradi povodom Dana pobede možda prisustvovao dvojnik, a da su mnogi od njegovih TV intervjua i obraćanja možda bili unapred snimljeni.

Specijalni rat protiv Putina

Povodom ovih navoda „Dejli stara" oglasio se bivši sovjetski i ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov, koji je rekao da su ovi napadi deo specijalnog rata koji se vodi protiv predsednika Rusije.

Kako je istakao, vesti o navodnoj smrti ruskog lidera predstavljaju informativni napad kojim se potkopava legitimitet ruskog predsednika.

- Širenje informacija o navodnoj Putinovoj smrti veoma je moćan potez. Danas svaki političar na svetu, razgovarajući sa Putinom ili pokušavajući da razgovara sa njim, mora da se zapita da li je to pravi Putin ili ne. Tako se potkopava legitimitet i Rusiji će biti neophodno da se, između ostalog, bavi i legitimizacijom samog Putina - rekao je Ždanov.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/05/01/64c4e9adb45738d81958c46a/uhd/64c4e9adb45738d81958c46a.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c46a",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1022840_th_1654003872.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam