Prst u oko Turskoj: Amerika dogovorila prodaju aviona Emiratima, cena - 10,4 milijarde dolara

30.10.2020

12:05 >> 11:55

0

Autor: A. Bulatović

UAE bi postali tek druga zemlja na Bliskom istoku koja je letela naprednim borbenim avionima nakon Izraela

Prst u oko Turskoj: Amerika dogovorila prodaju aviona Emiratima, cena - 10,4 milijarde dolara
Copyright Profimedia

Američki Stejt department neformalno je obavestio Kongres o planovima prodaje do 50 stelt borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

UAE bi postali tek druga zemlja na Bliskom istoku koja je letela naprednim borbenim avionima nakon Izraela, ukoliko Kongres odobri i završi prodaju od 10,4 milijarde dolara.

Obaveštenje Stejt departmenta stiglo je nekoliko dana nakon što su grčki mediji izvestili da će Grčka kupiti 20 F-35 2022. godine, zajedno sa šest borbenih aviona francuske proizvodnje.

Sjedinjene Države su spremne da prodaju avione članici NATO-a Grčkoj i UAE nakon što su prošle godine izuzele Tursku iz programa njihove kupovine. Vašington je suspendovao sporazum sa Ankarom nakon što je Erdogan preuzeo ruske rakete PVO S-400. Turski piloti su prošli obuku u borbenim avionima u Sjedinjenim Državama uoči njihovog očekivanog dolaska.

Snouden otac do kraja godine, detetu državljanstvo Rusije
Azerbejdžanska vojska na korak od glavnog grada Nagorno-Karabaha

Planirani sporazumi F-35 prate višemesečne diplomatske i vojne tenzije između Turske, takođe članice NATO-a, i drugih regionalnih sila, uključujući Grčku, Evropsku uniju i Egipat. UAE bi trebalo da prime oružje nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji sa Izraelom u avgustu.

Grčka i Turska su u političkom i vojnom sukobu zbog teritorijalnih pretenzija na istočnom Mediteranu. Nade u deeskalaciju prigušile su se u oktobru, kada je Turska najavila pomorske vežbe i poslala svoj istraživački brod “Oruč Reis” nazad u sporne vode da nastavi potragu za ugljovodonicima, što je potez koji je 10. avgusta pokrenuo spor.

Odnosi između Turske i UAE dosegli su najniži nivo nakon što je Ankara počela javno da podržava Muslimansko bratstvo, panislamističku organizaciju koju UAE i njeni arapski saveznici karakterišu kao teroriste i neprijateljske prema njihovim interesima. Zemlje takođe podržavaju suprotstavljene frakcije u libijskom građanskom ratu oružjem i vojnim znanjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike