Šta zapravo znači dugoočekivani sporazum između Evropske unije i Velike Britanije

25.12.2020

11:20 >> 11:23

0

- Preuzeli smo kontrolu nad našim zakonima i našom sudbinom - rekao je premijer Boris Džonson na konferenciji povodom Sporazuma

Šta zapravo znači dugoočekivani sporazum između Evropske unije i Velike Britanije
Copyright Pixabay

Četiri i po godine od referenduma za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i devet meseci pregovora o tome kako će biti regulisani ribolov i poslovna pravila – London i Brisel sklopili su trgovinski sporazum.

– Povratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, i našim teritorijalnim vodama – saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ističe da je “dogovor dobar, fer i uravnotežen”. Dodala je da je vreme za novi list i gledanje u budućnost, a da im Britanija ostaje “pouzdan partner”.

– Preuzeli smo kontrolu nad našim zakonima i našom sudbinom – rekao je premijer Boris Džonson na konferenciji.

Dodao je da je ovo “najveći trgovinski sporazum Britanije” i da su obale ove zemlje “prvi put nezavisne od 1973”. Ovaj sveoubuhvatni sporazum, poput onog koji ima Kanada, vredan je 668 milijardi funti godišnje, naveo je Džonson.

Dogovor će sačuvati radna mesta širom zemlje, jer omogućava robi iz Britanije da se prodaje bez carina i bez kvota na evropskom tržištu.

– Omogućava našim kompanijama da još više posluju sa našim evropskim prijateljima – istakao je Džonson.

Za razliku od Džonsona, škotska premijerka Nikola Sturdžon nije zadovoljna sporazumom, optužujući britansku vladu da je izigrala interese škotskog ribarstva.

Šta znamo o dogovoru?

Velika Britanija treba da izađe iz pravila trgovine EU 31. decembra – godinu dana pošto je zvanično i napustila evropsku zajednicu u kojoj je bila 47 godina.

Dogovor sadrži nova pravila o tome kako će Velika Britanija i EU živeti, raditi i trgovati zajedno.

Sprečio je situaciju da dve strane nametnu brojne međusobne uvozne tarife od 1. januara, što bi povećalo cene robe.

Urednica političke rubrike BBC Lora Kensberg kaže sporazum navodno sadrži stavku u kojoj se dva strane slažu da će moguće sporove rešavati po međunarodnom pravu, a ne po zakonima EU.

Pixabay

Takođe, Brisel i London su se složili da u narednih pet godina sastave nove sporazume o ribolovu.

Ali još ne znamo mnogo detalja, jer ceo dokument – za koji se očekuje da će imati više od 1.000 stranica – još nije objavljen.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će pravila konkurencije – osmišljena da spreče da jedna strana stekne nepravednu prednost – “biti poštena i takva će i ostati”.

Ona je rekla da će Velika Britanija i EU „nastaviti saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, poput klimatskih promena, energije, bezbednosti i transporta”.

Takođe znamo da Velika Britanija neće učestvovati u Erazmus programu razmene učenika.

Ono što znamo je da:

Nema poreza na robu drugih kada prelaze granice (poznate kao carine)

Nema ograničenja količine stvari kojima se može trgovati (poznate kao kvote)

Zašto su pregovori trajali toliko dugo?

Zato što je toliko toga bilo u pitanju. EU je najbliži i najveći trgovinski partner Velike Britanije. Vlada Velike Britanije kaže da sporazum pokriva trgovinu koja je u 2019. godini vredela 668 milijardi funti.

Dok je Velika Britanija bila u EU, kompanije su mogle da kupuju i prodaju robu preko granica EU bez plaćanja carina. Bez dogovora, preduzeća bi morala da počnu da plaćaju ove dadžbine što bi im uvećalo troškove.

Pročitajte još:

Da nije napravljen dogovor to bi, takođe, značilo još više graničnih provera, što bi moglo dovesti do kašnjenja kamiona koji prevoze proizvode. Iako je sporazum postignut, tek treba da bude usvojen. Da bi se to dogodilo, neophodno je odobrenje i britanskog i Evropskog parlamenti.

Pošto je postignut tako kasno, Evropski parlament neće imati vremena da ga potvrdi pre kraja godine. To, međutim, ne bi trebalo da zaustavi sprovođenje sporazuma koji stupa na snagu 1. januara, ali proći će neko vreme dok zvanično ne oživi.

Vlada Velike Britanije kaže da će sazvati poslanike još 30. decembra da glasaju o sporazumu. Laburisti su ga ocenili kao “tanki sporazum”, ali oni će ga podržati kao jedinu alternativu nepostojanju dogovora, što znači da bi trebalo da bude ratifikovan.

Međutim, neće ostati mnogo vremena za raspravu i pažljivo proučavanje detalja. Ambasadori EU će na božićni dan biti upoznati o detaljima trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije obavestiće evropske diplomate o sporazumu postignutom posle višemesečnih teških razgovora.

Evropski parlament treba da ratifikuje sporazum, ali je malo verovatno da će to učiniti do nove godine, što znači da će njegova primena formalno biti privremena do tada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike