Hezbolah ostao bez većine u parlamentu Libana: Njihovi protivnici trijumfovali na izborima

17.05.2022

14:16

0

Pregovori o formiranju sledeće vlade mogli bi biti ispunjeni političkim turbulencijama koje bi mogle da pogoršaju ekonomsku krizu

Hezbolah ostao bez većine u parlamentu Libana: Njihovi protivnici trijumfovali na izborima
Tan2022-5-15_20323170_6 - Copyright Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Konačni rezultati izbora, objavljeni dana, pokazali su da je politička militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran izgubila parlamentarnu koalicionu većinu na izborima u Libanu koji su doneli značajne dobitke njenim rivalima, kao i protestnom pokretu nastalom nakon ustanka 2019.

Dok su na izborima 2018. godine osvojile samo jedno mesto u parlamentu, reformističke političke snage su na talasu rastućeg nezadovoljstva vladajućom elitom, koja se umnogome okrivljuje za ekonomski kolaps zemlje, na ovim izborima obezbedile oko deset odsto poslaničkih mesta, navodi Si-En-En.

I glavni hrišćanski rivali Hezbolaha, libanske političke snage kojima podršku pruža Saudijska Arabija, dobili su više glasova nego na prethodnim izborima.

Sa druge strane, nekoliko Hezbolahovih istaknutih saveznika, koji su dugogodišnje pristalice sirijskog predsednika Bašara el Asada, takođe su izgubili mesta u parlamentu, prenosi Si-En-En.

Kritičari Hezbolaha, koji je inače imao koalicionu većinu u parlamentu poslednje četiri godine, okrivili su tu grupu i njene političke saveznike za ekonomski kolaps zemlje, a Hezbolah je više puta negirao odgovornost i ukazao na rasprostranjene optužbe o korupciji među njegovim političkim rivalima.

Odnosi između Libana i Saudijske Arabije značajno su pogoršani u vreme Hezbolahove većine u parlamentu.

Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein
 

Kasnije ove godine mandat će okončati predsednik Libana Mišela Auna, koji je saveznik Hezbolaha, a to bi zemlju moglo gurnuti u dalju političku neizvesnost, navodi Si-En-En.

Pregovori o formiranju sledeće vlade takođe mogu biti ispunjeni političkim turbulencijama koje bi mogle da pogoršaju ekonomsku krizu.

Ujedinjene nacije i Svetska banka krive libansku vladajuću elitu za ekonomski kolaps zemlje, koji se smatra jednim od najgorih na svetu od sredine 19. veka.

Od oktobra 2019. godine većina stanovništva Libana zapala je u siromaštvo, inflacija je porasla na preko 200 odsto, a depoziti su u velikoj meri obezvređeni usred razorne bankarske krize.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike