Lukašenko odbrusio američkom novinaru: Ne spominjite Buču, svi znamo ko je smislio tu laž!

05.05.2022

19:26

0

Autor: 24sedam

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu za „Asošijeted pres“ da je iznenadna provera snaga za reagovanje u Belorusiji povezana sa delovanjem NATO-a

Lukašenko odbrusio američkom novinaru: Ne spominjite Buču, svi znamo ko je smislio tu laž!
Aleksandar Lukašenko - Copyright Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu za „Asošijeted pres“ da je iznenadna provera snaga za reagovanje u Belorusiji povezana sa delovanjem NATO-a, a ne specijalnom operacijom Rusije u Ukrajini. On je dodao da Kijev ne želi da sukob okonča diplomatskim putem, a ni Zapad ne želi da se on brzo okonča.

Kako je 4. maja saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, u beloruskoj vojsci počela je iznenadna provera snaga za reagovanje. Kako je precizirano, „cilj provere je procena spremnosti i sposobnosti vojske za operativno reagovanje na moguću pojavu kriznih situacija“.

- To nije toliko povezano sa specijalnom operacijom u Ukrajini, koliko sa dejstvom vaših oružanih snaga, NATO bloka (posebno u Poljskoj i baltičkim državama) i zaoštravanjem situacije oko Belorusije. U poslednje vreme atmosfera je, rekao bih, još više eskalirala. I, naravno, Oružane snage, kažem vam otvoreno, prinuđene su da na to reaguju - ocenio je Lukašenko.

Tanjug/AP Photo/Olexandr Chornyi
 

Prema njegovim rečima, Minsk je video da, između ostalih, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i uopšte članice Alijanse, prebacuju vojsku u blizini beloruske granice.

- Pre nekoliko godina bilo ih je tri hiljade, a sada 32 hiljade. Zbog toga ne možemo da ne ragujemo - naglasio je on.

Zapad ne želi da se sukob brzo završi

Kada je u pitanju sukob u Ukrajini, Lukašenko smatra da tamošnje vlasti ne žele da trenutni sukob okončaju diplomatskim putem.

Prema njegovim rečima, skoro je pitanje Donjecka i Luganska razmatrano u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je detaljno ispričao o relevantnim predlozima koji su predati Kijevu.

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

- Odgovora nema. Pa, da li ukrajinske vlasti žele da prekinu rat diplomatskim putem? Znači, ne žele - zaključio je Lukašenko.

Beloruski lider ocenio je da se sukob u Ukrajini može završiti za nedelju dana, ali da SAD i Velika Britanija nisu zainteresovane za to.

On je objasnio da Belorusija ne planira da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini, jer ne može Rusiji da ponudi nikakvu pomoć koju ona već sama ne poseduje.

Sastanak sa Putinom ─ u najskorije vreme

Lukašenko je izjavio da će se u najskorije vreme sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom.

Za vreme intervjua, američki novinar je pomenuo „zverstva Rusije u Ukrajini“, navodeći kao primer provokaciju u Buči i Marijupolju i upitao je Lukašenka da li bi mogao da prenese svom ruskom kolegi da je „vreme da to prestane“.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Obećavam da ću preneti vaše reči ruskom predsedniku. Mi ćemo se u najskorije vreme sastati. Obećavam. Ali, želim da kažem vama i Zapadu da, pre svega, prestanete sa lažima. Uzalud navodite kao primer Buču. Mi znamo ko je organizovao tu laž - istakao je on.

Prema Lukašenkovim rečima, „tamo je bilo uglavnom Britanaca, koji su u automobilima (čini mi se, četiri vozila je bilo, predali smo brojeve tablica Rusima) stigli iz Lavova, obavili snimanje u Buči i zatim to objavili“.

On je naglasio da mu nije prvi put da se suočava sa takvim provokacijama, naročito nakon događaja 2020. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike