Putin se sastao sa Guterešom, i podsetio na odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu

26.04.2022

17:34

0

Ovaj sastanak ruskog predsednika i generalnog sekretara UN prvi je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini

Putin se sastao sa Guterešom, i podsetio na odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu
putin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Ranije je saopšteno da tokom putovanja u Rusiju generalni sekretar UN planira da razgovara o situaciji u Ukrajini, posebno stavljajući fokus na Marijupolj i fabriku "Azovstalj", prenosi agencija TASS.

Ovaj sastanak ruskog predsednika i generalnog sekretara UN prvi je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom na odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prenosi RIA Novosti.

On je naveo da su Luganska i Donjecka Narodna Republika po analogiji postale nezavisne. 

- Lično sam pročitao sve dokumente Međunarodnog suda pravde UN o situaciji na Kosovu . Dobro se sećam odluke međunarodnog suda koja kaže da se u ostvarivanju prava na samoopredeljenje ova ili ona teritorija nije u obavezi da se obrati centralnim vlastima zemlje za dozvolu da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi sa Kosovom, a to je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali, rekao je Putin.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez apelovanja na centralne vlasti, jer je „presedan stvoren“.

- Ako se stvorio ovaj presedan, onda su to isto mogle da urade i republike Donbasa... Sa naše strane, dobili smo pravo da ih priznamo kao nezavisne države. Toliko država sveta, uključujući i naše protivnike na Zapadu su to uradili u vezi sa Kosovom. Kosovo priznaju mnoge države kao nezavisnu državu. Mi smo isto uradili i sa republikama Donbasa, rekao je Putin.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez apelovanja na centralne vlasti, jer je „presedan stvoren“.

Ruski lider je istakao da je Rusija bila primorana da prizna nezavisnost DNR i LNR kako bi zaustavila genocid koji je Kijev sprovodio nad lokalnim stanovništvom. To se dogodilo nakon što je Ukrajina saopštila da neće sprovoditi Minske sporazume.

- Još jednom ponavljam: to je bila iznuđena mera kako bi okončali stradanja ljudi koji žive na tim teritorijama. Nažalost, naše kolege na Zapadu to radije nisu primećivale, istakao je Putin.

Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u Buči

Ruska vojska nema nikakve veze sa događajima u ukrajinskom gradu Buči, ali Moskva zna ko je i kako izveo ovu provokaciju, izjavio je Putin.
Ruski lider je rekao i da je na rusko-ukrajinskim pregovorima u Istanbulu "postignut je prilično ozbiljan iskorak".

"Ali, nažalost, nakon što su ovi sporazumi postignuti i nakon, po mom mišljenju, naše jasno pokazane namere da stvorimo povoljne uslove za nastavak pregovora, suočili smo se sa provokacijom u gradu Buči, a ruska vojska nema nikakve veze sa tim", kazao je Putin.

Ruski predsednik je preneo da Moskva zna "ko je to uradio, ko je pripremio tu provokaciju i kojim sredstvima".

Dodao je da se stav ruskih pregovarača iz Ukrajine o daljem rešenju posle tog događaja drastično promenio.

Takođe, kako je rekao Putin, Rusija je spremna da predstavnicima UN i Crvenog krsta pruži priliku da vide uslove u kojima se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici.

Ranije tokom dana, Gutereš se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
 

 

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, očekuje se da će šef UN u četvrtak otputovati u Kijev gde će se sastati s predsednikom Volodomirom Zelenskim.

SAD takođe treba da počnu danas u Nemačkoj pregovore o odbrani u vezi sa Ukrajinom sa desetinama zemalja, a sastanku će predsedavati američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Razgovori se dešavaju u trenutku kada je moskovski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da je rizik od Trećeg svetskog rata "ozbiljan" i kritikovao Kijev da opstruira mirovne pregovore.

"Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti", rekao je Lavrov, prenosi agencija Interfaks.

Povodom sukoba u Ukrajini, on je rekao da je uveren da će se sve završiti potpisivanjem sporazuma. Ali, kako je dodao, uslovi ovog sporazuma zavisiće od borbene situacije na terenu, u trenutku kada bi takav sporazum postao realnost.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je, međutim, odgovorio da Lavrov pokušava da "uplaši svet" da ne podrži Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike