Životni put Donalda Trampa: Od biznismena do predsednika Amerike

02.11.2020

16:14 >> 16:16

0

Sve o aktuelnom predsedniku SAD, njegovoj mladosti, prethodnim poslovima i političkom životu

Životni put Donalda Trampa: Od biznismena do predsednika Amerike
Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Do glasanja za predsednika Amerike ostao je još samo jedan dan, a dok je ceo svet u iščekivanju da čuje ime čoveka koji će tu državu voditi naredne četiri godine, 24sedam pripremio je za naše čitaoce biografije oba kandidata.

U ovom tekstu pročitajte sve o Donaldu Trampu, njegovoj mladosti, prethodnim poslovima i političkom životu.

Mladost

Donald Džon Tramp rođen je 14. juna 1946. u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u američkoj državi Njujork, kao najmlađe od petoro dece. Trampov otac, Fred Tramp, rođen je u Njujorku, kao dete nemačkih imigranata iz Karlštata, dok je njegova majka, Meri En MekLod, škotskog porekla. Tramp ima dve sestre, Meri En i Elizabet, i brata Roberta, dok je njegov drugi brat, Fred Mlađi, preminuo 1981. od posledica alkoholizma.

Tramp u mladosti, Printscreen/Youtube

Veći deo ranog detinjstva Tramp je proveo na imanjima svoje porodice u Njujorku. Sa trinaest godina, Tramp je upisao Njujoršku vojnu akademiju u Kornvolu, državi Njujork, gde je završio osmi razred i srednju školu. Pošto je bio energično dete, Trampovi roditelji su smatrali da će pohađanjem vojne akamedije moći da kanališe svoju energiju na dobar način.

Tramp je dve godine pohađao Fordam Univerzitet u Bronksu, a potom i Vorton poslovnu školu na Univerzitetu Pensilvanije. Diplomirao je ekonomiju maja 1968. godine.

Nakratko je regrutovan tokom Vijetnamskog rata, ali nije služio u Američkoj vojsci.

Biznis

Tramp je poznat kao uspešan biznismen čije se prezime od osamdesetih godina vezivalo za različite kompanije.

Takođe, nalazio se na čelu konglomerata “Tramp Organizacija”  koja se bavi nekretninama.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, posao “Tramp Organizacije” se širio i obuhvatao je izgradnju brojnih luksuznih hotela i stambenih objekata. Međutim, ekonomska kriza devedesetih je uticala na to da se brojne firme i objekti u Trampovom vlasništvu zatvore. Iako je na poslovnom planu imao puno uspona i padova, to ga nije sprečilo da se nađe na 275. mestu  najbogatijih ljudi Amerike, prema Forbsovoj listi.

O svojim poslovnim poduhvatima je čak i napisao knjigu u saradnji sa američkim novinarom Tonijem Švarcom, pod nazivom The Art of the Deal. U knjizi koja je vrlo brzo postala jedna od najprodavanijih, Donald Tramp je rekao kako su poslovni dogovori koje sklapa mnogo više od novca – dogovori predstavljaju umetnost. Osim kao uspešan biznismen, Tramp je takođe bio poznat i po stvaranju sopstvenog rijaliti programa  “Šegrt” (The Apprentice).

Privatan život

1977. godine se oženio bivšom čehoslovačkom reprezentativkom u skijanju i manekenkom, Ivanom Marijom Zelničkovom. Iste godine su dobili sina Donalda Juniora, 1981. godine se rodila ćerka Ivanka, a 1984. godine sin Erik. Ivana i Donald su se razveli 1992. godine.

Tramp sa porodicom, Profimedia

1993. godine je oženio glumicu Marlu Mejpls. Sa njom ima ćerku Tifani. 1999. godine par se razveo.

2004. godine je zaprosio slovenačku manekenku Melaniju Knavs. Naredne godine su venčali na njegovom imanju na Floridi. 2006. godine im se rodio sin Baron Vilijam. Njegova deca su na vodećim pozicijama Trampove organizacije.

Za sada, Donald ima sedmoro unučadi.

Politika

Tokom osamdesetih Tramp je više puta u javnosti govorio o potencijalnom kandidovanju za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Često je menjao svoje političko opredeljenje, a interesantna je činjenica da je u jednom periodu otvoreno podržavao Demokratsku partiju.

Juna 2015. godine objavio je da će se kandidovati na predstojećim američkim izborima kako bi, prema čuvenom sloganu, „ponovo učinio Ameriku velikom“, a zvaničnu nominaciju Republikanske partije dobio je u julu 2016. godine.

Protivkandidatkinja mu je bila Hilari Klinton koju je Tramp oštro kritikovao zbog događaja iz 2012. godine i napada na američki konzulat u Libiji, zbog podrške ratu u Iraku i trgovinskim ugovorima koje je smatrao štetnim za SAD, kao i uopšteno zbog podrške politici njenog supruga Bila Klintona i tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Tramp je odneo pobedu nad Klintonovom i na dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država stupio 20. januara 2017. Kampanju za svoj drugi mandat je zvanično započeo 18. juna 2019. godine na Floridi, iako je odmah nakon inauguracije najavio svoju kandidaturu za reizbor.

  • Uživa ogromnu podršku evangelista i konzervativnih delova američkog društva, kao i većine muškog belačkog stanovništva u SAD
  • Najveći uspesi u toku njegovog predsednikovanja (2016-2020) bili su ekonomskog tipa – veliki ekonomski rast, povratak jednog broja industrijskih radnih mesta u SAD, rekordno niska nezaposlenost.
  • Najveći problemi u toku predsednikovanja bili su vezani za nesigurno upravljanje krizom izazvanom pandemijom virusa korona 2020. godine.
  • Iako je ušao u svojevrsni trgovinski rat sa Kinom (koju označava kao glavnog rivala SAD i prema kojoj zagovara čvrstinu), nije uveo SAD ni u jedan novi vojni sukob, za razliku od svojih prethodnika.

Sve o životu drugog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena pročitajte OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike