Rusija uputila notu SAD! Obustavite isporuku oružja Ukrajini

25.04.2022

06:37

0

Da li smo uputili notu, da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa, naglasio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov

Rusija uputila notu SAD! Obustavite isporuku oružja Ukrajini
profimedia-0228594442 - Copyright Profimedia

Rusija je uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da obustave isporuke oružja Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je za TV Rusija-24 ocenio da američke isporuke oružja Ukrajini ne doprinose traženju diplomatskog rešenja, prenosi list Izvestija.

-Da li smo uputili notu, da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa- naglasio je Antonov.

 

Velika Britanija potpaljuje vatru

Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov)
 

 

Velika Britanija je Kijevu od februara isporučila 3.600 jedinica svog lakog protivtenkovskog oružja sledeće generacije (NLAV). Oružje je korišćeno za uništavanje ruske vojne imovine.

Britanski vojnici su takođe obučavali ukrajinske vojnike u kontrasnajperskim tehnikama, odbrani od teške artiljerije i u borbama u urbanim sredinama.

Vojni treneri iz Velike Britanije prvi put su poslati u Ukrajinu nakon sukoba na Krimu 2014, međutim, oni su povučeni u februaru kako bi se sprečio direktan okršaj sa ruskim snagama.

Pored specijalnih snaga, u Ukrajini se navodno nalaze i bivši britanski vojnici i marinci koji rade kao izvođači radova i volonteri.

Inače, ambasador Antonov se požalio i kako je rad Ambasade u Vašingtonu blokiran, kako su njegovi bankovni računi zatvoreni, a da osoblje prima pretnje.

- Ambasada je blokirana od strane tela američke vlade. Račune naša dva konzulata u Hjustonu i Njujorku zatvorila je banka. Primamo pretnje i telefonom i dopisima... U jednom trenutku je čak i izlaz iz ambasade bio blokiran - rekao je Antonov.

Zapadne vlade uvele su drastične sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini, što je podstaklo Moskvu da ih optuži za rusofobiju.

Inače, SAD i Rusija su bile u sporu oko funkcionisanja i veličine svojih diplomatskih misija i pre nego je otpočela ruska invazija na Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike