Kolaps u Šangaju! 470 teretnih brodova čeka na prilazima luci, pogledajte samo tu gužvu (FOTO)

20.04.2022

17:23

0

Globalni lanac snabdevanja je takođe pogođen zbog ove gužve u moru izvan Šangaja, jer je to jedna od najprometnijih luka na svetu

Kolaps u Šangaju! 470 teretnih brodova čeka na prilazima luci, pogledajte samo tu gužvu (FOTO)
luka šangaj profimedia-0639582280 - Copyright Profimedia

U Šangaju je od marta 2022. zabeleženo više od tri miliona zaraženih koronavirusom, pa je u gradu uveden "super karantin", zbog čega čak 470 teretnih brodova čeka na prilazima luci.Globalni lanac snabdevanja je takođe pogođen zbog ove gužve u moru izvan Šangaja, jer je to jedna od najprometnijih luka na svetu.

Brodovi su počeli da se postrojavaju ispred luke nakon što su vlasti prošlog meseca uvele "lokdaun" širom grada kako bi kontrolisale širenje kovida.

Slike sa veb-sajta "Marin Trefik", koji prati trenutne pozicije plovila u međunarodnim vodama, pokazuju neverovatnu gužvu koja je nastala u vodama oko kineske luke.

Teretni brodovi u tranzitu su predstavljeni zelenim tačkama na slici, dok su tankeri predstavljeni crvenom bojom.

Profimedia
 

Za više od dve nedelje, gužva je postala nepodnošljiva. To je zato što vlasnici brodova preusmeravaju svoje brodove u druge luke u zemlji. Kamioni koji ulaze i izlaze iz grada suočavaju se sa poteškoćama. Grad je odsečen od ostatka zemlje zbog porasta slučajeva kovida-19.

Zbog porasta novozaraženih, postoji nedostatak lučkih radnika u luci Šangaj. To je dovelo do usporavanja isporuke dokumentacije zbog čega teretni brodovi oduzimaju vreme. Na brodove su mogli da se utovare samo oni izvozni kontejneri koji su bili u luci. U međuvremenu, roba rezervisana na odlaznim brodovima je nasukana u skladištima jer šatlovi ne mogu da rade zbog blokade.

Prema Blumbergovom izveštaju, ukupno 197 kontejnerskih brodova se ili utovaruje ili čeka na utovar u kombinovanom sidrištu Šangaja i Ningboa. To je, navodno, 17 odsto više nego prošle nedelje.

Ljudi u poslovnom sektoru izrazili su zabrinutost zbog uticaja izolacije COVID-19 na ekonomski rast zemlje. Mnogi stanovnici su se takođe žalili na smanjenje zaliha hrane tokom karantina. Nedavno su se pojavili i izveštaji o sukobima između lokalnog stanovništva i zdravstvenih vlasti u Šangaju. Mnogi stanovnici Šangaja su se takođe oglasili na društvenim mrežama da se žale na nedostatak lekova i hrane. Međutim, kineska vlada branila je svoje mere zaključavanja Šangaju.

U ponedeljak je Šangaj prijavio preko 22.000 infekcija kovida-19 i tri nova smrtna slučaja.

"Tesla" posle tri nedelje počinje sa radom

Šangajske vlasti izvestile su danas da nema novih slučajeva korona virusa van oblasti koje su u karantinu u dva okruga, što je izazvalo nadu da će neke fabrike širom grada postepeno početi da rade.

Kompanija za električne automobile "Tesla" nastavila je proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju, nakon više od tri nedelje prekida, prenosi agencija Rojters.

Ova kompanija je bila na listi od 665 firmi koje je kineska vlada objavila prošle nedelje, a kojima je dat prioritet da se ponovo otvore i nastave sa radom u Šangaju.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike