Albanska islamistička scena u Austriji potpuno zapostavljena: Bilo je samo pitanje vremena kada će se desiti napad

03.11.2020

13:01 >> 11:23

0

Autor: M. I.

Tufegdžić naglašava da ima skoro 400 bivših boraca Islamske države koji su se vratili sa ratišta

Albanska islamistička scena u Austriji potpuno zapostavljena: Bilo je samo pitanje vremena kada će se desiti napad
Copyright Tanjug/AP/Ronald Zak

Teroristički napad koji je izvršen u centru Beča veliki je udarac za Austriju, za koju se do sada smatralo da je bezbedna zemlja, ocenjuje izaslanik za bezbednost Slobodarske partije Austrije (FPO) Ilija Tufegdžić, koji dodaje da je sada očigledno da je zapostavljena radikalno albanska islamistička scena u Austriji.

Teroristički napad je posledica, kako kaže za Tanjug, loše bezbednosne politike, zbog čega bi ministar unutaršnjih poslova Karl Nehamer trebalo da podnese ostavku.

On podseća da je još 2015. godine, na početku migrantske krize, ukazivao na rast islamizma u Austriji, čemu je doprineo i povratak boraca Islamske države sa ratišta.

Pročitajte još: Klupko se odmotava: Pored Bosanaca i Albanci veoma prisutni među radikalnim islamistima u Austriji

Tufegdžić naglašava da ima skoro 400 bivših boraca Islamske države koji su se vratili sa ratišta i koji predstavljaju stalnu pretnju po austrijsko društvo, a koja se nedovoljno nadzire.

– Ovaj napad je dokazao da sada više niko nije bezbedan u Austriji, tako na poslu, na ulici, a ni kod kuće. Ovo nije smelo da se desi – rekao je on.

Tufegdžić je zatražio odlučnu borbu protiv islamističkih udruženja, koja radikalizuju mlade, a takvih, dodaje, ima mnogo u Austriji.

Pročitajte još: Snimak užasa u Beču: Terorista pucao u mladića pa se vratio i “overio” ga (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Takođe navodi da treba imati na umu da pogrešna bezbednosna politika vodi ka ovakvim situacijama, i da bi, da se zahtev Zelenih za “razoružanjem” policije prihvatio, sigurno mogao videti veći broj žrtava.

Kada je reč o napadaču albansko-makedonskog porekla, Tufegdžić navodi da među Albancima postoji mnogo radikalizovanih.

Kazao je da je povratak sa ratišta sa Kosova doprineo njihovoj radikalizaciji, a kako se vidi na ovom slučaju, to se prenosi i na mlade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike