Drugačije nije moglo: Bejrut i Liban se i dalje bore sa strašnim posledicama eksplozije!

14.04.2022

21:44

0

Renoviranje bi bilo preskupo, objasnio je premijer Bejruta

Drugačije nije moglo: Bejrut i Liban se i dalje bore sa strašnim posledicama eksplozije!
bejrut - Copyright AP Photo/Hassan Ammar

Libanski kabinet danas je odobrio rušenje bejrutskih silosa oštećenih u avgustu 2020. godine u velikoj eksploziji u luci, u kojoj je poginulo najmanje 215 ljudi, rekao je libanski ministar informisanja Ziad Makari.

On je u televizijskom obraćanju nakon sednice vlade rekao je da je odluka zasnovana na tehničkom izveštaju u kojem je zaključeno da bi oštećeni silosi mogli da se sruše narednih meseci.

Dodao je da bi njihovo renoviranje bilo preskupo.

Porodice žrtava traže da silos za žito ostane na istom mestu kao spomenik, bar dok se ne zaključi istraga o hemijskoj eksploziji, koja je zaustavljena pre svega zbog toga što su visoki političari odbili da budu saslušani u vezi s nesrećom, prenosi Rojters.

Makari je rekao da su ministri unutrašnjih poslova i kulture Libana imali zadatak da nadgledaju podizanje posebnog spomenika za eksploziju, koja spada u najveće nenuklearne eksplozije ikada zabeležene.

Zvaničnici dodaju da je Libanu neophodno više skladišta kako bi se izborio sa globalnim nedostatkom žitarica nastalog kao rezultat operacije u Ukrajini, odakle ta bliskoistočna zemlja uvozi većinu količina strateške žitarice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike