Odustaje li se od ruske nafte? Evropska komisija radi na šestom paketu sankcija Rusiji

11.04.2022

11:22

0

U Evropskoj komisiji kažu da uvek ”ciljaju” da svakim paketom sankcija ”više budu pogođeni Rusija i Putinov sistem nego EU ekonomija"

Odustaje li se od ruske nafte? Evropska komisija radi na šestom paketu sankcija Rusiji
Brisel - Copyright Pixabay

U Evropskoj komisiji kažu da je rad na šetom paketu sankicja protiv Rusije ”u toku”, da je predlagano da on obuhvati i izvoz nafte iz Rusije, ali i da još nema konkretnih detalja o mogućim novim merama niti vremenu njihovog usvajanja.

- Naš posao u toj oblasti je u toku. To su procesi kojima treba neko vreme. Predsednica EK, Ursula fon der Lajen je u Kijevu podsetila na pet snažnih krugova sankcija do sada usvojenih i poručila da se radi na šestom. Biće još sankcija ako Rusija nastavi svoju invaziju na Ukrajinu, ali trenutno nemamo konkretenih detalja - kaže portparolka Komisije Dana Spinat.

Povodom različitih stavova zemalja članica o odustajanju od ruske nafte i mogućim posledicama takvog poteza po njihove ekonomije u Evropskoj komisiji kažu da uvek ”ciljaju” da svakim paketom sankcija ”više budu pogođeni Rusija i Putinov sistem nego EU ekonomija”.

U Briselu ponavaljaju da je konačan cilj da se EU oslobodi od zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i da se evropskim novcem od kupovine energenata više ne finasira ruska vojska.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike