Odjeci tresu zlatne zidove palate: Ukoliko Bajden pobedi, on će najviše ispaštati

05.11.2020

10:31 >> 13:37

0

Saudijski prestolonaslednik je godinama gradio dobre odnose sa Trampovom administracijom

Odjeci tresu zlatne zidove palate: Ukoliko Bajden pobedi, on će najviše ispaštati
Copyright Profimedia

Izbori u Americi se polako privode kraju, Džo Bajden je na korak da postane 46. predsednik, a to pojedinima nikako ne bi odgovaralo iz mnoštva aspekata.

Jedan od njih je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman koji je mnogo toga uložio u Donalda Trampa i odnose sa SAD.

Sve je počelo kada je prećutno odobrio odluku glavnog čoveka Emirata, Mohameda bin Zajeda da potpiše mirovni sporazum sa Izraelom, a u slučaju da se promeni stanovnik Bele kuće, u naredne četiri godine saudijska pozicija biće dosta izolovanija.

Pratite predsedničke izbore u Americi na 24sedam

Mohamed bin Salman je od početka Trampovog predsedavanja gajio odlične odnose sa Džeredom Kušnerom, savetnikom aktuelnog predsednika Amerike, najviše zbog snažne koordinacije oko Irana i regije, ali i podrške samom Salmanu pri dolasku na vlast u Saudijskoj Arabiji.

(UŽIVO) Pratite predsedničke izbore u Americi na 24sedam: Izborno usijanje! Bajden blizu pobede, protesti širom zemlje (FOTO, VIDEO)
Bajden najavio svoj prvi potez ukoliko pobedi (FOTO)

Zbog toga je zauzimao oštriji stav prema Teheranu, znajući da ima “leđa” od strane Trampa, dok takvu međusobnu podršku Rijad smatra glavnom pretnjom njegovom nezvaničnom položaju vođe muslimanskog sveta od Islamske revolucije 1979. godine.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Tramp je 2018. izašao iz nuklearnog sporazuma što je automatski značilo da su ukinute sankcije Iranu, što je Teheranu omogućilo veće prilive, samim tim i veću podršku snagama širom regije poput libanskog Hezbolaha.

Bajden je sa druge strane obećao da će se angažovati u odnosima sa Iranom i obnoviti nuklearni sporazum “u nekom obliku”, a ukoliko se to dogodi, Saudijci smatraju da bi Iran imao sredstava da proširi uticaj od Teherana preko Sirije, Iraka, Libana…

Bajden se obratio javnosti: Verujemo da ćemo imati dovoljno za pobedu, a kad sve ovo prođe… (VIDEO)
Kako su glasali Afroamerikanci na predsedničkim izborima u SAD

Još uvek nije jasno kako Bajden (ukoliko preuzme Ovalnu sobu), namerava da zadrži iranske ambicije u tom odsustvu sankcija, zbog čega se Saudijci najviše brinu, jer demokratski kandidat Saudijsku Arabiju gleda kao državu koja nema standarde civilizovanog sveta usled nepoštovanja elementarnih ljudskih prava, i u takvom maniru namerava da u svom potencijalnom mandatu nastavi ophođenje.

Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Dokaz više da se odnosi u novoj vlasti SAD neće postaviti na bilateralnom nivou je taj da Bajden podržava teoriju CIA da je saudijski prestolonaslednik naredio ubistvo Džamala Kašogija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike