Beba oborila rekord pre rođenja, klinac naučio da programira sa dve godine! Ova deca su čudo (VIDEO)

29.03.2022

16:00

0

Neki su čak bili potpuno nesvesni toga šta su uradili i koliko su uticali na svoju okolinu, a samim tim i na čitavu planetu

Beba oborila rekord pre rođenja, klinac naučio da programira sa dve godine! Ova deca su čudo (VIDEO)
Genijalci profimedia-0317271298 - Copyright Printscreen/YouTube/Hindustan Times/It GiRL AP/Jon Super Profimedia

Kada su svetski rekordi u pitanju, kao da su napravljeni da se obaraju, kao da postavljena letvica neprekidna izaziva čovečanstvo da je podiže. 

Bez obzira na to koliko ih smatramo izuzetnim, čudnim ili glupim, uvek postoji nešto fascinantno u postavljanju rekorda i ljudima koji uspevaju da ih obore.

Ipak, mnogo je interesantnije i samim tim zabavnije kada su mnogi od rekordera ljudi koji još uvek nisu previše vremena proveli na Zemlji.

Da, radi se o malcima genijalcima koji su uspeli da dođu na naslovne strane svetskih medija i da ostave dovoljno jak utisak, tako da se i dan-danas piše o njima.

Taker Rozin - beba koja je oborila rekord pre nego što se rodila
Pixabay
 

Kada govorimo o mladim ljudima koji obaraju rekorde, ne postaji nijedan mlađi od 24-nedeljnog nerođenog deteta Takera Rozina. 

Godine 2013, Takerova majka je bila trudna 20 nedelja kada su lekari otkrili da njen fetus ima retko srčano stanje koje se zove perikardni teratom. 

To stanje rezultira tumorom koji raste na sluznici srčane kese. U Takerovom slučaju, taj tumor je brzo rastao, do te mere da je već bio veliki kao njegovo srce.

Lekari su odlučili da ga podvrgnu operaciji na otvorenom srcu dok je još u majčinoj utrobi, i tom prilikom su procenili da Takeru ostaje samo nedelju dana života. 

Takerovi roditelji su odabrali Dečju bolnicu u Filadelfiju zbog stručnih i iskusnih lekara. Tim tamođnjih hirurga uspeo je da obavi komplikovanu proceduru tako što je pažljivo došao do Takerovih grudi kroz umetak u materici njegove majke. 

Tumor je uklonjen, čime je Taker postao najmlađa osoba koja je ikada bila podvrgnuta operaciji na otvorenom srcu. Rođen je 14 nedelja kasnije, a prema izveštajima, on je danas zdrav dečak.

Džulijan Pavon - najmlađi profesionalni bubnjar
Džulijan Pavon iz Detroita postao je najmlađi profesionalni bubnjar sa samo četiri godine, ponevši tu titulu posle svog 20. nastupa uživo 2009.

Počeo je da svira sa samo tri meseca dok je sedeo u krilu oca, koji je svakodnevno vežbao s njim.

Džulijan se pojavljivao u emisijama kod Opre Vinfri, u "Dobro jutro, Ameriko" i mnogim drugim kultnim emisijama u SAD. 

Usput je stvorio svoj brend grickalica koje je napravio sam - "Julian's GO Bars", i osnovao sopstvenu kompaniju pod nazivom "Bizzi company", sa ciljem da pomogne drugim mladim umetnicima i preduzetnicima da ostvare svoje snove. 

Izuzetna dostignuća za koja bi većini bile potrebne godine ili decenije.

Arham Om Talsanija - istovremeno prohodao i naučio da programira
Mnogi koji žele da postanu kompjuterski programeri znaju koja je muka da se dostigne određeni, zadovoljavajući nivo, a da ne pominjemo minimum četiri godine fakulteta.

To nije bio slučaj sa šestogodišnjim Arhamom Om Talsanijom iz Ahmedabada u Indiji. 

Postavio je svetski rekord postavši najmlađi kompjuterski programer na svetu. Sa svega dve godine počeo je da koristi tablete, razvijajući interesovanje za kompjutersko programiranje kroz gedžete, video-igrice i rešavanje zagonetki. 

Čak je počeo da stvara svoje minijaturne igre kada ga je otac naučio osnovama programiranja. Otac je, kao i u prethodnom slučaju, dosta uticao na razvoj deteta, jer ga je naučio da kodira pre nego što je naučio pravilno da izgovara reči.

Sa ovim novostečenim znanjem i veštinom dobio je titulu svetskog rekordera tako što je završio ispit iz programskog jezika "Pajton".

Arham je oborio rekord dan posle svog sedmog rođendana. 

Greta Tunberg - od sijalice u kući do naslovnice prestižnog "Tajmsa"
Kao oni koji će naslediti Zemlju u budućnosti, nije tajna da su mladi ljudi, generalno, prilično oprezni kada je reč o ekološkim problemima koji se dešavaju širom sveta. 

Studija sprovedena od 2015. do 2018. godine pokazala je da 51 odsto onih između 18 i 34 godine veruje da bi globalno zagrevanje predstavljalo pretnju tokom njihovog života.

Mlada švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg oborila je 90-godišnji rekord za najmlađu TIME ličnost godine sa samo 16 godina.

Od 2018. dobija veliku pažnju medija zbog svog aktivizma i protesta protiv klimatskih promena, uzdižući svoje ime do statusa slavne ličnosti. 

U dobi od sedam ili osam godina, prvi put je postala svesna strašne klimatske situacije i rešila da uradi nešto po tom pitanju. Njena duboka zabrinutost za dobrobit planete vodila ju je od malih radnji, kao što je gašenje svetla radi uštede struje u svojoj porodičnoj kući, do jednomesečnog "školskog" štrajka, koji je privukao pažnju većeg dela svetske javnosti.

Njen školski protest pokrenuo je svetski pokret pod nazivom "Petkom za budućnost", grupacija koja organizuje mnoge proteste širom sveta, mahom školaraca. Njene brojne pristalice, uključujući ugledne svetske ličnosti i političare, okupljaju se i stoje iza nje da bi uticale na globalne promene.

Ašman Taneja - tekvondo mašina
Ašman Taneja je posvećen tekvondista. Ovaj učenik prvog razreda u Okridžu u Indiji oborio je Ginisov svetski rekord za najviše udaraca kolenima bez prekida u trajanju od sat vremena. 

Više od 1.200 udaraca bez prestanka postigao je sa samo pet godina. Ašmana je inspirisala sestra da se bavi tekvondom. Desetogodišnja Majra je takođe trostruka svetska rekorderka u tom sportu.

On ima veliku strast prema tekvondu i održava striktan režim vežbanja udaraca po sat vremena, četiri dana u nedelji, dok takođe pohađa specijalnu obuku kod svog velikog majstora. 

Roksen Dauns - najmlađa urednica na svetu
Mnogim ženama i devojkama listanje časopisa je omiljena zabava i mnoge od njih su počele to da rade još u mladosti. Bilo zato što traže svoje omiljene poznate ličnosti ili žele da budu baš kao supermodeli na naslovnicama.

U slučaju Australijanke Roksen Dauns, ona ne samo što se bavi ovim hobijem, već je, kao i mnoge druge devojke, nastojala da da svoj doprinos tako što je sa osam godina postala najmlađa urednica časopisa. 

Njen otac Majkl Dauns kaže da je Roksen u školi bila talentovana za čitanje i pisanje.

Kada je magazin za devojke "It GiRL" počeo da traži urednice u okviru svoje ciljne publike, Roksen je izgledala kao savršena devojka za taj posao. Njena uloga se sastojala od zadataka kao što su prisustvovanje objavljivanju nedeljnika, kreiranje uređivačkih koncepata, istraživanje tržišta, pregled časopisa pre nego što budu spremni za štampanje... 

Ubrzo je dobila titulu svetskog rekorda nakon šest meseci uređivanja za "It GiRL".

Montana Kenej - sedmogodišnja alpinistkinja koja je osvojila Kilimandžaro
Montana Kenej je postala najmlađa žena koja se popela na vrh Kilimandžara u martu 2018, neposredno pred osmi rođendan. Ona i njena majka Holi Kenej stigle su na vrh Uhuru za nešto više od nedelju dana.

Istrajale su u lošim vremenskim uslovima, kao što su neprekidna kiša i sneg, uz udisanje razređenog vazduha sa velikih visina i veoma niske vidljivosti. 

Penjački dvojac majka-ćerka prvobitno je planirao svoj put za 2019. godinu, kada bi Montana imala devet godina. Znale su da će im biti potrebna posebna dozvola za penjanje jer postoji minimalna starosna granica od 10 godina. 

Međutim, ubrzo su saznale za tada aktuelnu rekorderku, osmogodišnju Roksi Geter. To je ubrzalo planove, jer je Montana želela da obori rekord. 

Neumorno su trenirale i bile u višesatnim šetnjama, a pobrinule su se i da Montana dobije svoju specijalnu dozvolu, da bi zaobišla starosni uslov.

Kada su je pitali šta joj je najveća motivacija, odgovorila je da to nije oboranje svetskog rekorda. 

Za nju je bilo najvažnije da to učini u znak sećanja na svog pokojnog oca, koji je umro kada je imala samo tri godine. Dostizanje vrha Kilimandžara za nju je značilo "biti malo bliže svom ocu na nebu".

Ritadž Alhazmi - najmlađa scenaristkinja serija
Kao mlada devojka u Saudijskoj Arabiji, Ritadž Alhazmi se zaljubila u svet pisanja fikcije i često je s roditeljima odlazila u biblioteke i na radionice.

Bila je "navučena" na kreativnost i trudila se da svaku ideju učini mogućom kroz maštovito pisanje. Tako je odlučila da napiše seriju od tri romana pod nazivom "Blago izgubljenog mora", za koju je potpisala izdavački ugovor 2020. godine.

Dobila je i nagrade za sledeće knjige: "Blago izgubljenog mora", "Portal Skriveni svet" i "Izvan budućeg sveta". Prve dve su objavljene kada je Ritadž imala samo 11 godina.

- Mislim da knjige za moje godine još uvek nisu dovoljne. Treba nam više knjiga koje govore o nama - skromno priča ova devojčica.

Iako je beletristika ono što ju je na početku inspirisalo da postane pisac, ona je takođe inspirisana da piše i u žanru nefikcije. 



Zara Raderford - put oko sveta za 155 dana

Devetnaestogodišnja avijatičarka belgijsko-britanskog porekla Zara Raderford (19) postavila je svetski rekord kao najmlađa žena koja je samostalno obletela svet, sletevši svojim malim avionom na zapad Belgije, 155 dana nakon što je krenula na put.

Raderfordova se našla u Ginisovoj knjizi rekorda nakon što je oborila rekord koji je od 2017. držala 30-godišnja američka avijatičarka Šesta Vaiz.

Njen let u ultralakom avionu "šark" trebalo je da traje tri meseca, ali zbog lošeg vremena i problema sa vizama bila je prizemljena ponekad nedeljama, zbog čega je njena avantura produžena za oko dva meseca.

Na svom putu dugom više od 52.000 kilometara, zaustavila se na pet kontinenata i posetila 41 državu.

Ukupni rekord će ostati van domašaja Raderfordove, pošto je Britanac Trevis Ladlou postavio rekord prošle godine kao 18-godišnjak.



Malala Jusufzai - najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir
Malala Jusufzai je rođena 12. jula 1997, a odrastala je podd vlašću talibana.

Postala je poznata po svom aktivizmu protiv talibana i izlaganju o maltretiranju žena u svom regionu. 

Prvi put je dobila priliku da to uradi kada su istraživački novinari tražili  devojčicu koja bi im prenela svoja iskustva o političkom nasilju u regionu i nedostatku prava devojčica kada je u pitanju sticanje obrazovanja. 

Kroz pisanje blogova, iznosila je svoja iskustva i prenosila sve ono što je videla. Međutim, zbog političkih nemira i religioznog fundamentalističkog pokreta u regionu, mnogi nisu odobravali njeno otvoreno izražavanje. 

Tako je na kraju postala meta. Jednog dana maskirani muškarac ju je pratio do njenog autobusa, a potom je upucao dva puta - u vrat i glavu, za malo promašivši mozak i levo oko. Ali ona je nekim čudom preživela. 

Njena priča je inspirisala svet. Postala je heroina za ženska prava i figura u borbi protiv seksizma. 

Ona je 2013. godine održala svoj prvi govor nakon što je upucana, i to u zgradi Ujedinjenih nacija, zahtevajući pravo na obrazovanje za svako dete. 

Postala je najmlađa osoba kojoj je dodeljena Nobelova nagrada za mir u oktobru 2014, dve godine nakon pomenutog incidenta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike