Lavrov optimističan posle sastanka sa Čavušogluom: Uvek postoje šanse da se situacija u Ukrajini reši

16.03.2022 | 13:19

Prethodno je ministar kazao da pregovori Rusije i Ukrajine ne idu dobro, ali da ima nade za kompromis

Copyright AP Photo

Rusija poštuje i ceni Tursku poziciju bez obzira na to što Moskva i Ankara imaju različit pristup situaciji u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

- Za nas je danas ključno pitanje situacija u Ukrajini i potreb da se ono što pre reši. Nije tajna da se naši stavovi o tom pitanju razlikuju. Međutim, mi cenimo i poštujemo stav Turske i nastojaćemo da se na objektivan način nosimo sa izazovima koje nameće aktuelna kriza - rekao je Lavrov i istakao da Moskva uzima u obzir odgovornost koju je preuzela zvanična Ankara u skladu sa Konvencijom iz Montrea, prenosi TASS.

On je potvrdio da su tokom sastanka razmenjena mišljenja i o situaciji u Siriji, Libiji, Avganistanu i na Južnom Kavkazu i podsetio na bogatu bilateralnu agendu između dve zemlje.

- Posebnu pažnju posvetićemo pripremama za sastanak na najvišem nivou Saveta za saradnju,  koji će, kako su se ranije dogovorili predsednici Putin i Erdogan, biti održan u Turskoj. Siguran sam da ćemo uspeti da se dogovorimo o datumima samita s obzirom na sve postojeće okolnosti - rekao je Lavrov.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov

Uvek postoje šanse za mir i rešenje krize u Ukrajini, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

- Uvek postoje šanse da se situacija reši. Barem kao diplomata nemate pravo na drugi odgovor i druge akcije - poručio je Lavrov.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, naglasak je uvek na traženju i iskorišćavanju šansi.

- Ohrabruje me neka promena u retorici Kijeva, postoji realnija percepcija onoga što se dešava - istakao je Lavrov.

Prethodno je ministar kazao da pregovori Rusije i Ukrajine ne idu dobro, ali da ima nade za kompromis i dodao da se ozbiljno razgovara o neutralnom statusu Ukrajine.

AP Photo
 

On je takvu izjavu dao za "RBC" televiziju i to, kako je rekao, na osnovu procene ruskih pregovarača.

- Oni kažu da pregovori nisu laki iz očiglednih razloga. Ipak, ima nade za kompromis. Zajedno sa bezbednosnim garancijama ozbiljno se razgovara i o neutralnom statusu - rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova naglasio je da su ključna pitanja bezbednost ljudi na istoku Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine i prava Rusa u toj zemlji.

Sve vesti o dešavanjima na istoku Evrope možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/03/01/64c4e9aeb45738d81958c876/uhd/64c4e9aeb45738d81958c876.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c876",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/964573_t_1646145857.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug