Masovna pljačkanja ratnih muzeja u Holandij i Danskoj: "Mete" uglavnom nacističke uniforme

09.11.2020

10:25 >> 10:18

0

Autor: A. B.

Ne zna se i dalje da li ima povezanosti u ovim operacijama

Masovna pljačkanja ratnih muzeja u Holandij i Danskoj: "Mete" uglavnom nacističke uniforme
Copyright Pixabay/Ilustracija

Posle serije krađa u Holandiji, sada su nacističke uniforme odnete i iz jednog muzeja u Danskoj – lopovi su nepoznati, a javnost se pita da li kradu da bi zaradili ili iz oduševljenja nacizmom.

U avgustu su šestorica provalnika su ušli u Muzej svedoka u holandskom gradiću Bek i odneli eksponate u vrednosti od 1.5 miliona evra, za šta im je trebalo šest minuta.

Potom je neko opljačkao Ratni muzej u holandskom Osendrehtu.

Lopovi su ukrali oružje i lutke iz izloga koje su bile odevene u istorijske uniforme, a vrednost ukradenih stvari je skoro milion evra.

Ispaljena raketa sa tornja, 11 žrtava: Ekstremistički napad u Bagdadu
Vodeni topovi, suzavac, sukobi: Gruzijci traže ponavljanje izbora (FOTO)
Vojnik upucao troje na aerodromu u Rusiji: Prvo napao sekirom

Sledeća pljačka se dogodila u Danskoj, kada su provalnici ukrali 20 eksponata iz Nemačkog muzeja Nordšlezvig u danskom gradu Senderborgu.

Muzej je izdao saopštenje se navodi da “počinilac ili više njih su prilikom provale ciljano tražili predmete koji prikazuju nacionalsocijalističku prošlost nemačke manjine. Pri tome se radi uglavnom o različitim uniformama. U krugovima kolekcionara uniforme su traženi i vredni trofeji, a to bi mogao biti motiv provale.“

Dojče vele dodaje da se još se ne zna da li su opisani slučajevi povezani, ali je jasno da su predmeti iz nacističke prošlosti traženiji nego ikad.

Najtraženiji predmeti iz nacističkog vremena su uniforme, šlemovi, vojna odlikovanja, mačevi i lični predmeti visokih oficira ili nacističkih funkcionera, a na aukcijama takvi predmeti redovno postižu visoku cenu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dojče vele

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike