Opozicija nije uspela da smeni Pašinjana, bačena dimna bomba tokom protesta (VIDEO)

11.11.2020

15:23 >> 18:25

0

Demonstranti u Jerevanu dali su ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju

Opozicija nije uspela da smeni Pašinjana, bačena dimna bomba tokom protesta (VIDEO)
Copyright Profimedia

Vanredno zasedanje jermenskog parlamenta, sazvano radi razmatranja pitanja o ostavci premijera Jermenije Nikola Pašinjana, nije održano zbog nedostatka kvoruma, saopštila je opoziciona poslanica parlamenta Naira Zograbjan.

„Sastanku je prisustvovala samo potpredsednica parlamenta Lena Nazarjan. Drugi poslanici iz vladajuće frakcije nisu došli na sednicu“, saopštila je Zograbjanova.

Istovremeno, dopisnik Sputnjika javlja da je u blizini zgrade parlamenta u Jerevanu bačena dimna bomba tokom protesta opozicije.

Predstavnik policije je saopštio da je jedan od demonstranata bacio dimnu bombu, i da je on već uhapšen.

Jedan od organizatora mitinga, predstavnik stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan je rekao da je ovo provokacija vlasti i pozvao je na opreznost.

Drugi organizator mitinga je pozvao okupljene da se raziđu kućama „u cilju osiguravanja njihove bezbednosti“. Policija je tražila od demonstranata da se raziđu u roku od pet minuta. Masa je počela da napušta mesto okupljanja.

Ultimatum premijeru

Demonstranti u Jerevanu dali su ultimatum premijeru Nikoli Pašinjanu da do ponoći podnese ostavku na svoju funkciju, javlja Sputnjik.

Demonstranti traže od Pašinjana da dobrovoljno podnese ostavku zbog potpisivanja mirovnog sporazuma sa Bakuom i traži sazivanje vanredne sednice parlamenta.

Kako je saopštio predsednik glavnog odbora Jermenske revolucionarne federacije „Dašnakcutjun“ Išhan Sagateljnn, u protivnom slučaju će organizatori mitinga održati u 00.30 (22:30 po srednjeevropskom vremenu) pres-konferenciju na kojoj će pokušati da „reše pitanje odlaska Pašinjana“ do sutra uveče.

Kako je naglasio Sagateljan, predstavnici opozicije žele da izbegnu potrese, iako su sigurni da će građani, ako ih pozovu, izaći na akciju neposlušnosti u celoj republici. On je upozorio vlasti da ne vrše masovna hapšenja, naglasivši da će to biti „velika greška“.

Opozicija se okupila danas ispred parlamenta i na trg Slobode, gde skandira: „Nikol – izdajnik“. Policija je već privela oko 130 osoba.

Juče je komandant dobrovoljačkog odreda „Arabo“ Manvel Jegazarjan, koji se borio u Karabahu tokom sukoba početkom devedesetih, pozvao poslanike da dođu u parlament i počnu proces deratifikacije sporazuma koji je potpisao Pašinjan. Saopšteno je i da opoziciona partija „Napredna Jermenija“ prikuplja potpise za saziv vanredne sednice parlamenta, gde bi se poništilo učešće Jerevana u novim sporazumima oko Karabaha. Za tako nešto je potrebno, pored potpisa opozicionih poslanika, još i glasovi članova bloka Pašinjana „Moj korak“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike