Zašto se ne otkriva cena vakcine?

12.11.2020

12:59 >> 14:57

0

Autor: A. B.

Evropska komisija dala objašnjenje

Zašto se ne otkriva cena vakcine?
Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Evropska komisija kaže da ne može da otkriva cenu po kojoj će da se nabavljaju potencijalne vakcine protiv kovida 19 jer je u pitanju princip koji se primenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

– Cena vakcine je deo potpisanih ugovora između Komisije i kompanija i ta informacije nije javna – kaže portaprol EK Erik Mamer.

Mamer objašanja da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima, i to sa više kompanija, informacije od poverljivog značaja, kako se ne bi uticalo na ishod pregovora.

Čuveni ruski epidemiolog otkriva: Da li pušači više stradaju od korone?

Sve o kompaniji koja je najavila vakcinu protiv korone: Od šećernog štapića, pilule koje piju muškarci, do spasa od pandemije
Kontraudar iz Rusije – zvanično: “Sputnjik V” vakcina efikasna 92 odsto!

Dodaje se da je poverljivost ovakvih dokumenta standardna procedura koju primenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljma.

– Nisu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove – kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Pixabay/Vesna Harni

Evropska komisija odobrila je do sada četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora sa kompanijom “Fajzer”, Evropska komisija do sada je potisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama “Astra Zeneka”, “Sanofi” i “Džonson i Džonson”.

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike