Evakuisane plaže! U delu Australije izdato upozorenje na cunami (VIDEO)

15.01.2022

22:01

0

Autor: 24sedam

Upozorava se na mogućnost opasnih potresa, talasa i jakih okeanskih struja u oblastima Novog Južnog Velsa i Kvinslenda

Evakuisane plaže! U delu Australije izdato upozorenje na cunami (VIDEO)
Tan2022-1-15_224957202_0 - Copyright Tanjug/AP/ Shmuel Thaler/The Santa Cruz Sentinel via AP

Australijski centar za upozorenje na cunami (JATVC) izdao je upozorenje na cunami stanovnicima na istočnoj obali zemlje nakon erupcije vulkana u blizini Tonge u subotu.

Biro za meteorologiju kaže da je vulkan u blizini Tonge eruptirao u subotu u 15.10 po AEDT, a kao rezultat erupcije primećeni su talasi cunamija.

U nedelju u 6.55 po lokalnom vremenu, upozorava se na mogućnost opasnih potresa, talasa i jakih okeanskih struja u oblastima Novog Južnog Velsa i Kvinslenda

Takođe postoji pretnja od cunamija na priobalnim australijskim ostrvima. Kasno u subotu uveče, plaža Bondi je evakuisana pošto su se pojavile vesti o cunamiju.

 

 

Međutim, turistima i lokalnom stanovništvu je ponovo dozvoljeno da se vrate na plažu.

- Ljudima u zonama upozorenja na kopnu se snažno savetuje da se pomere jedan kilometar u unutrašnjost ili da odu na uzvišenje najmanje 10 metara nadmorske visine, upozorili su nadležni u subotu.

- Iako evakuacija nije neophodna za morske zone upozorenja, ljudima u ovim oblastima se savetuje da napuste vodu i udalje se od neposredne blizene vode.

 

 

Novozelandska agencija za upravljanje vanrednim situacijama izdala je savete o aktivnostima cunamija za severnu i istočnu obalu sa oblastima za koje se očekuje da će doživeti snažne i neobične struje i nepredvidive talase na obali.

 

 

U petak je vulkan poslao pepeo, paru i gas do 20 kilometara u vazduh, saopštila je geološka služba Tonga u objavi na Fejsbuku. Ima radijus od 260 kilometara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike