Nova pravila: Ko ne bude primio buster dozu, sam će plaćati svoje lečenje!

10.01.2022 | 14:41

Singapur zateže korona mere

Copyright AP Photo/Zen Soo, File

Kovid pacijenti, stariji od 18 godina, koji ne prime buster dozu, u roku od devet meseci nakon poslednje primljene doze vakcine protiv koronavirusa, moraće sami da plate troškove lečenja, saopštile su vlasti Singapura.

Trenutno, Vlada ne pokriva lečenje starijih od 12 godina koji su odlučili da se ne vakcinišu.

Od 14. februara će u Singapuru biti obavezno primiti i buster dozu vakcine protiv koronavirusa.

Vlasti su dodale da zaposleni koji nisu vakcinisani neće moći, od 15. januara, da se vrate na posao čak iako imaju negativan PCR test.

Opozicionarka Hejzel Poa rekla je da će to ugroziti nevakcinisane u ekonomskom smilu.

- Nove mere su praktično dozvola za davanje otkaza - rekla je.

AP Photo/Matt Rourke, File
 

Nešto ranije, Ministarstvo zdravlja Singapura izrazilo je bojazan da će omikron soj koronavirusa izazvati veći talas infekcija od delte zbog čega će biti neophodno da se odrasli vakcinišu buster dozom.

U saopštenju ministarstva se navodi da od 14. februara, osobe starije od 18 godina trebalo da prime buster dozu vakcine najkasnije 270 dana nakon primljene poslednje doze.

Delta soj je dostigao vrhunac sa oko 5.000 novozaraženih dnevno, dok bi omikron mogao daleko da premaši ovu brojku i dovede do čak 10.000 do 15.000 novoobolelih u najgorem slučaju, rekao je novinarima zdravstveni stručnjak iz ministarstva zdravlja Kenet Mak.

Kako se navodi, u Singapuru koji ima 5,5 miliona stanovnika važi pravilo da samo osobe koje su u potpunosti vakcinisane mogu da ulaze u tržne centre ili u restorane.

Takođe, vlasti su saopštile da je situacija sa pandemijom koronavirusa i dalje pod kontrolom, kao i da će nastaviti da važe trenutne epidemiološke mere, kao što je ograničenje društvenih okupljanja na pet ljudi i tokom perioda kineske Nove godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug