Potpuno rasulo u Tirani: Sukobile se pristalice dve struje iste stranke, demonstrani rasterivani vodenim topovima (VIDEO/FOTO)

08.01.2022 | 14:49

Okupljeni su upali u prizemlje zgrade u kojoj je sedište Demokratske stranke i uz pomoć gvozdenih šipki pokušali su da otvore glavna vrata razbivši prozore

Copyright Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Pristalice dve struje albanske opozicione Demokratske stranke danas su se međusobno sukobile u Tirani, pošto je jedna grupa pokušala da upadne u sedište stranke nakon unutrašnje borbe za vođstvo u toj partiji.

 

 

Bivši lider glavne opozicione Demokratske partije Salji Beriša sa svojim pristalicama pokušava da skloni lidera stranke Ljuljzima Bašu sa funkcije, optužujući ga da je "talac" premijera Edija Rame iz Socijalističke partije.

 

 

Demonstranti su upali u prizemlje zgrade u kojoj je sedište Demokratske stranke i uz pomoć gvozdenih šipki pokušali su da otvore glavna vrata razbivši prozore.

 

 

Iz unutrašnjosti zgrade korišćen je suzavac da bi se okupljeni udaljili. Na licu mesta povređena je najmanje jedna osoba.

Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda
 

Baša je u septembru isključio Berišu iz poslaničke grupe, što je izazvalo međustranačke podele i svađe. U decembru je Berišina grupa tvrdila da je održala referendum na kome je uklonila Bašu sa njegove funkcije, ali taj potez nije priznala zvanična Demokratska stranka.

Albanska policija bila je prisiljena da upotrebi suzavac i vodene topove protiv okupljenih demonstranata. POGLEDAJ GALERIJU

Demonstranti su pristalice bivšeg albanskog predsednika i premijera Salija Beriše, koji je prošle godine izbačen iz stranke nakon što mu je Vašington zabranio ulazak u Sjedinjene Američke Države zbog navoda o korupciji.

Beriša, koji negira optužbe, od tada se bori za vođstvo nad partijom lidera stranke Ljuljzima Baše.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam