"Savršena mašina za ubijanje": Nečujnim dronom ubili moćnog generala, Iran zapretio osvetom! Na meti Tramp i Pompeo

03.01.2022

15:11

0

Autor: 24sedam

Nekadašnji lider SAD naredio napad bez konsultacije sa saveznicima

"Savršena mašina za ubijanje": Nečujnim dronom ubili moćnog generala, Iran zapretio osvetom! Na meti Tramp i Pompeo
Kasim Sulejmani - Copyright AP Photo/Hassan Ammar

Iranski predsednik Ebrahim Raisi zapretio je danas osvetom Americi osvetu zbog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija pre dve godine, ukoliko se bivši predsednik Donald Tramp ne pojavi na sudu.

Iran i grupe povezane sa Teheranom u Iraku su organizovale niz manifestacija u znak sećanja na Sulejmanija, nekada komandanta Kuds snaga, koja je prekomorska desna ruka Iranske Revolucionarne garde.

Sulejmani je ubijen 3. januara 2020. godine u napadu dronom koji je naredio Tramp.

Profimedia
 

- Ukoliko Tramp i Majk Pompeo ne budu procesuirani pred nezavisnim sudom za zločin protiv Sulejmanija, muslimani će se osvetiti na način na koji to rade naši mučenici - kazao je Raisi u televizijskom obraćanju.

Iran je apelovao na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da okrivi SAD i Izrael za ubistvo.

U danima nakon ubistva, SAD su u Ujedinjenim nacijama rekle da je general ubijen u samoodbrani i obećale da će načiniti dodatne akcije, ako bude potrebno, na Bliskom istoku da zaštite američko osoblje i interese.

Izrael bio umešan

- Izrael je bio umešan u ubistvo komandira Snaga Kuds iranske Revolucionarne garde, Kasima Sulejmanija, ubijenog u udaru američkog drona kraj Bagdada u januaru 2020. godine - izjavio je načelnik izraelske vojne obaveštajne službe general major Tamir Hajman.

On je u jednom intervjuu opisao to ubistvo kao jedno od "značajnih i važnih" tokom svog mandata, a drugo je ubistvo lidera Islamskog džihada Baha Abu al Ate.

- Ubistvo Sulejmanija je dostignuće, jer su naši glavni neprijatelji, po mom mišljenju, Iranci. Dva značajna i važna ubistva mogu biti zabeležena u mom mandatu - rekao je Hajman i dodao da je Izrael izveo više operacija da omete širenje iranskog oružja i fondova širom regiona.

Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File
 

Sulejmani je bio umešan u iransku vojnu aktivnost u mnogim zemljama, uključujući Irak, Avganistan i zemlje Kavkaza i smatrao se jednim od najbližih saradnika iranskog vrhovnog lidera Alija Hamneija, navodi Harec.

Nekoliko dana posle ubistva NBC njuz su objavile da je izraelska obaveštajna služba pomogla SAD da ubiju Sulejmanija.

Kako je navedeno, doušnici na međunarodnom aerodromu Damask su obavestili Centralnu obaveštjanu agenciju SAD (CIA) kada je avion u kome je bio Sulejmani poleteo za Bagdad, a Izrael je potvrdio da je to rekao Amerikancima.

Američki sajt Aksios je nedavno preneo da je predsednik SAD Donald Tramp poverio izraelskom novinaru Baraku Ravidu da je osećao kako Jerusalim manipuliše njime, te da je "bio vrlo razočaran".

Tramp je takođe rekao da je bivši premijer Izraela Benjamin Netanijahu bio "voljan da se bori protiv Irana do poslednjeg američkog vojnika".

Likvidacija nečujnim dronom

Sulejmani, koji je ranije preživeo brojne pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama "Helfajer" koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona "MQ-9 riper".

U američkim vojim krugovima ovaj dron se često naziva i "savršena mašina za ubijanje".

Kada je moćni general sleteo na aerodrom u Bagdadu letom iz Sirije dočekao ga je Abu Mahdi al Muhandis, zamenik zapovednika paravojnih jedinica koje uz iransku podršku deluju u Iraku.

Sulejmani i al Muhandis ukrcali su se u "tojotu SUV" sa svojim pomoćnicima, a u drugom automobilu iste marke bili su njihovi telohranitelji. Nekoliko trenutaka kasnije, dok su automobili prilazili izlaznom putu sa aerodroma, maleni konvoj pogođen je sa oko četiri rakete.

Automobili su odmah potpuno uništeni.

Rakete su ispaljene iz drona "MQ-9 riper" koji je poslat iz američke vojne baze u Kataru. Dron nosi četiri laserski navođene rakete "Helfajer", koje mogu da unište i tenk. Dron vredan 64 miliona dolara leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan i da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje pre napada.

Dronom za precizne udare, koji može slati i video snimke napada bilo gde u svet, upravlja dvočlana posada udaljena stotinama kilometara daleko. Napad je navodno izveden raketama "Helfajer R9X Nindža". Te rakete dizajnirane su posebno da bi se smanjile kolateralne žrtve i umesto da eksplodiraju, taman pre udara iz glave rakete izvlači se šest oštrica koje se vrte te potpuno samelju svoju metu.

Osim ofanzivnih karakteristika, koristi se i za osmatranje i špijuniranje, kao i u spasilačkim misijama. Raspon krila mu je 20,1 metar, dužina 11 metara, visina 3,8 metara, težina 2,223 kg.

Napad je izveden bez konsultacija sa Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima. Tadašnji američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da je napad izveden na temelju procene obaveštajnih službi sa namerom da se spasu američki životi u regionu usred izveštaja da Sulejmani aktivno planira mnoge napade. Baš zbog tih izveštaja Donald Tramp odlučio je odmah da naredi napad bez konsultacija sa saveznicima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike