Oštro reagovali na rasulo: Premijer Sudana podneo ostavku, SAD odmah počele da vrše pritisak

03.01.2022

11:17

0

Vojska je raspustila njegovu vladu državnim udarom u oktobru, ali se on vratio mesec dana kasnije prema dogovoru kojim je dobio zadatak da formira vladu tehnokrata uoči izbora 2023. godine

Oštro reagovali na rasulo: Premijer Sudana podneo ostavku, SAD odmah počele da vrše pritisak
Tan2022-1-2_22441746_0 - Copyright Tanjug/Patrick Lantrip/Daily Memphian via AP

Sjedinjene Američke Države pozvale su sudanske lidere da obezbede civilnu vlast i da prekinu sa nasiljem nad demonstrantima nakon što je Abdala Hamdok podneo ostavku na mesto premijera.

- Nakon ostavke premijera Hamdoka sudanski lideri bi trebalo da ostave po strani razlike, pronađu konsenzus i obezbede nastavak civilne vladavine - naveo je Biro za afrička pitanja američkog Stejt departmenta u tvitu.

Hamdok, ekonomista i bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija kojeg poštuje međunarodna zajednica, bio je premijer u okviru vojno-civilnog sporazuma o podeli vlasti, koji je usledio nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.

Vojska je raspustila njegovu vladu državnim udarom u oktobru, ali se on vratio mesec dana kasnije prema dogovoru kojim je dobio zadatak da formira vladu tehnokrata uoči izbora 2023. godine.

Hamdok je juče saopštio da podnosi ostavku pošto nije mogao da postigne konsenzus oko nastavka tranzicije, nakon čega je pozvao na dijalog kako bi se postigao novi sporazum o tranziciji.

Njegova ostavka je usledila nekoliko sati nakon poslednje runde masovnih demonstracija protiv vojske.

Od 25. oktobra je ubijeno najmanje 57 civila u vojnim akcijama rasturanja demonstracija.

Za sutra su planirani novi protesti, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike