Preminuo šef sirijske diplomatije Valid Mualem

16.11.2020

10:51 >> 10:52

0

Mualem je radio u Ministarstvu inostranih poslova Sirije od 1964. godine

Preminuo šef sirijske diplomatije Valid Mualem
Copyright Wikimedia/Flickr

Potpredsednik vlade i šef diplomatije Sirije Valid Mualem preminuo je u 79. godini života, saopštila je agencija SANA, pozivajući se na MIP zemlje.

– Ministarstvo inostranih poslova objavilo je o smrti ministra inostranih poslova Valida Mualema – javlja agencija.

Mualem je imao 79 godina. Uzrok smrti nije saopšten.

Valid Mualem je radio u Ministarstvu inostranih poslova Sirije od 1964. godine. On je radio u sirijskim ambasadama u Tanzaniji, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Velikoj Britaniji. U različitim periodima je bio ambasador u SAD i Rumuniji. Funkciju šefa diplomatije Sirije vršio je od 2006. godine.

Pročitaj još: Nikad iskreniji intervju Asada: Erdogan je glavni pokretač sukoba u Nagorno-Karabahu

Mualem, rođen 1941. godine u sunitskoj porodici iz Damaska, javno je branio vojnu ulogu Moskve i šiitskog Irana u Siriji.

– Spreman sam da budem jedan od vojnika Hasana Nasralaha – rekao je Moalem u avgustu 2006, misleći na vođu libanske organitacije koju podržava Iran, Hezbolah, koja je poslednjih godina poslala hiljade svojih pripadnika da se bore zajedno sa Asadovim snagama.

Asadovi protivnici su ga označili za izdajnika jer je podržao nasilno suzbijanje demonstracija na početku sukoba 2011. godine kada je na hiljadu ljudi izašlo na ulice, pozivajući na okončanje decenijske vladavine porodice Asad.

– Nijedna vlada na svetu ne može prihvatiti naoružanu terorističku grupu, neke od njih dolaze iz inostranstva, kontrolišući ulice i sela u ime “džihada” – rekao je tada Mualem,

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike