Masakr koji je zgrozio svet: Monstrum Brejvik je ubijao 85 minuta! Namamio mlade predstavljajući se kao policajac (VIDEO, FOTO)

22.07.2021

08:30

0

Autor: J.Stokić Jovanović

Beng. Beng. Beng. Svake dve sekunde odjekivali su pucnji

Profimedia

Pre tačno 10 godina, masovni ubica Anders Brejvik (42) šokirao je Norvešku i čitav svet. U Oslu i na ostrvu Utoja ubio je 77 ljudi. Oni koji su preživeli njegov krvavi pohod i porodice žrtavai danas psihički pate. 

Brejvik je prvo aktivirao automobil-bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gde je poginulo osam osoba, da bi se nakon toga odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom letnjem kampu.

Pročitajte još

Beng. Beng. Beng. Svake dve sekunde odjekivali su pucnji.

Krvavi pohod norveškog psihopate na ostrvu Utoja trajao je čak 85 minuta. Polciji je, pošto je obaveštena o semu, bilo potrebno čak 55 minuta da stigne na ostrvo nadomak Osla.  

Prema izveštajima medija, atentator se na ostrvo dovezao feribotom koji saobraća između kopna i Utoje, u policijskoj uniformi.

Na sebi je imao zaštitni prsluk, a na feribotu je pokazao policijsku legitimaciju, i odatle najavio svoj dolazak prisutnima na ostrvu. Tamo se održavala manifestacija podmlatka vladajuće Radničke partije.

Ovaj događaj se smatra najvećim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

Po iskrcavanju su mu, kako su tada preneli mediji, u susret došla dva čoveka, koja je on odmah ubio hicima iz pištolja. 

Potom je došao do učesnika skupa i okupio ih oko sebe pod izgovorom da će ih informisati o atentatu u Oslu. Tada je počeo da puca na njih. One koji su bili u skloništima je, iznova i iznova, izmamljivao da izađu napolje, ponovo se predstavljajući kao policajac koji je otklonio opasnost.

Sa pucnjavom je počeo oko 17 sati. Tek pola sata kasnije, policija je primila prvi poziv sa vešću o pucnjavi, da bi u 18.25 stigla na ostrvo i, samo tri minuta kasnije, uhapsila monstruma.

Osuđen na 21 godinu

Tanjug/Lise Aaserud/NTB Scanpix via AP, File)

Sud u Oslu proglasio je 2012. godine Andersa Brejvika krivim, osudivši ga na 21 godinu robije. Petočlano sudsko veće bilo je jednoglasno u odluci da je Brejvik uračunljiv. 

Brejvik, koji insistira na tome da je normalan, odbio je da prizna krivicu i pokušao je da opravda svoje napade, ističući da su bili neophodni kako bi bila zaustavljena “islamizacija” Norveške. 

Sebe vidi kao “militantnog nacionalistu”, a tokom suđenja je rekao da bi slanje u mentalnu ustanovu bilo nešto najgore što bi moglo da mu se dogodi. Optužio je norveške vlasti da pokušavaju da ga prikažu kao bolesnika kako bi obezvredile njegove političke stavove. 

Pre četiri godine Brejvik je izjavio na sudu da mu je izolacija u zatvoru naškodila i dovela do toga da postane još radikalniji. 

Dao je tu izjavu tokom razmatranja vladine žalbe na sudsku odluku da se njegovom izolacijom u zatvoru krše ljudska prava. 

Norveška se žalila na presudu suda u Oslu, prema kojoj su prekršena ljudska prava u slučaju Brejvika, koji je od presude za ubistva i terorizam skoro u potpunoj izolaciji.  Brejvik (37), koji je 2011. ubio 77 osoba, tužio je norvešku vladu zbog „nehumanih uslova“ u zatvoru i kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima. 

On je na jednom od suđenja rekao da vlada pokušava da ga ubije držeći ga u izolaciji, ali da mu je nacistička ideologija pomogla da preživi. 

Brejvik služi 21-godišnju kaznu zatvora, koja može da bude produžena ako i dalje bude smatran pretnjom za društvo.

Norveška danas tuguje

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File)

 U Norveškoj se danas obeležava 10 godina od masakra.

Komemorativna ceremonija će biti održana ispred nekadašnje kancelarije premijera u Oslu, koja je od napada ostala prazna ruševina zbog nesaglasnosti oko njene obnovi.

Komemorativnoj ceremoniji će prisustvovati premijer Erna Solberg, preživeli i rodbina žrtava.

Nakon toga će biti održana služba u katedrali u Oslu, na kojoj će govoriti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u vreme napada bio premijer.

Na kraju službe, u podne, širom zemlje će pet minuta zvoniti crkvena zvona.

Kasnije tokom dana će na ostrvu Utoja biti odata počast žrtvama masakra, a uveče će na ceremonij u Oslu govoriti kralj Harald.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti