24SEDAM KIKINDA Košenje ambrozije do sredine septembra, na više od 30 lokacija

11.08.2021 | 17:16

Autor: 24sedam

Kako je potvrdila Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, mehaničko uništavanje ambrozije realizovaće se i na većem broju lokacija

Copyright Opština Kikinda

Na području grada Kikinde dosad je detektovano više od 30 lokacija na kojima će se ambrozija sistematski uništiti mehaničkim putem. Košenje će se odvijati tokom ovog i do polovine narednog meseca.

Kako je potvrdila Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, mehaničko uništavanje ambrozije realizovaće se i na većem broju lokacija:

- Ove lokacije sve više uvršavamo u program redovnog uređenja i održavanja javnih zelenih površina. Mi ove godine redovno održavamo oko 500.000 kvadratnih metara. Pored kosidbe oko porodičnih kuća i okućnica, obavezno je uništavanje najraspostranjenije alergene korovske biljke na poljoprivrednom zemljištu i neobradivim parcelama, javnim zelenim površinama, ali i kraj puteva, kanala, pruga… To znači da su svi u obavezi da uništavaju ambroziju- naznačila je Krnić. Ovog leta je košenje ambrozije počelo još tokom jula:

- Stanje aeropolena u vazduhu, ali i drugih korovskih biljaka, osetljive osobe mogu svakodnevno da prate na sajtu Kikindaonline, ali na zvaničnoj stranici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine- rekla je Krnić i pozvala i meštane okolnih sela da u ovom periodu uništavaju ambroziju.

Polen ambrozije izaziva respiratorne smetnje u vidu suznih očiju, nesnosnih bolova u grlu, kašlja i sekreta koji curi iz nosa. U težim slučajevima ambrozija može da izazove astmu i gušenje.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam