24SEDAM RUMA Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu penzionera

02.12.2021 | 08:29

Autor: 24sedam

Davalac kri moze biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

Copyright Opština Ruma

Dobrovoljno davanje krvi je jedini način za obezbeđivanje kontinuirane zalihe ovog jedinstvenog leka. Potrebe za rezervama krvi su i dalje povećane, a zbog aktuelne epidemiološke situacije smanjen je odziv dobrovoljnih davaoca.

Crveni krst Ruma obaveštava i poziva dobrovoljne davaoce svih krvnih grupa, kao i sve humane Rumljanke i Rumljane, koji zele i mogu mogu da daju krv, da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja se organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sutra, petak, 3. decembra 2021. godine u Sali Opštinskog udruzenja penzionera u Rumi,  ul. Veljka Dugoševića 142,  u periodu od 8 do 12 časova.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju uz poštovanje svih propisanih procedura i preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi.

Takođe, davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Covid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Pfizer ili Sinopoharm vakcinu. Davaoci koji su primilki Sputnik V ili Astra Zeneca vakcinu, davanje krvi treba da odloze na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

U vezi sa dobrovoljnim davanjem krvi zelimo da podsetimo da:

Davalac kri moze biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

Davanje krvi je: DOBROVOLjNO, ANONIMNO, BESPLATNO

Žena moze davati krv svaka četiri meseca, a muškarac svaka tri meseca

Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu

Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca

Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole

Višestruki davaoci krvi dobijaju priznanja Crvenog krsta

Davaoci krvi oslobađaju se plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam