24SEDAM NOVI SAD Proslavljen Dan kralja svetog Ištvana

20.08.2021 | 14:25

Autor: 24sedam

Uvek treba da zajednički obeležavamo važne datume iz istorije, jer tako zaista živi multinacionalni Novi Sad, istakao je Đurić

Copyright novisad.rs

Svečani program Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine povodom proslave dana Кralja Svetog Ištvana, održan je u Novosadskom pozorištu. Prisutnima su se obratili predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a crkveni velikodostojnici su održali blagoslov novog hleba. Programu je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

- Uvek treba da zajednički obeležavamo važne datume iz istorije, jer tako zaista živi multinacionalni Novi Sad. Nama kao predstavnicima gradske administracije je bitno da podstičemo negovanje različitosti i očuvanje identiteta svih nacionalnih zajednica koje su zastupljene u Novom Sadu. Imamo odličnu saradnju sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine koja je neodvojivi deo našeg grada i doprinosi njegovoj autentičnosti. Međusobno uvažavanje i tolerancija oduvek krase „Srpsku Atinu“, a na takvim vrednostima baziramo i njen dalji razvoj – istakao je Đurić.

Mađari u celom svetu obeležavaju svoj nacionalni praznik Sveti Ištvan, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije. Sveti Ištvan se slavi kao utemeljivać hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam