24SEDAM KIKINDA Obeležene 22 godine od reketiranja kikindske kasarne - strah koji se pamti

01.06.2021 | 08:01

Autor: 24sedam

Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine, rekao je da "te 1999. naš grad nije izbegao ovaj varvarski čin NATO alijanse

Copyright Opština Kikinda

Na današnji dan navršile su se 22 godine od raketiranja nekadašnje kikindske kasarne "Servo Mihalj". 

Tim povodom u centru grada, kod spomen ploče sa imenima 37 nastradalih sugrađana tokom NATO agresije i ratova 90-tih i skulpture "Tuga", održan je komemorativni skup. 

Opština Kikinda
 

Paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća, sugrađani su se prisetili dešavanja u noći između 31. maja i 1. juna 1999. godine. Tada se na meti NATO bombardera našla kikindska kasarna na koju su ispaljene četiri rakete. Tri su pogodile cilj, a četvrta završila u obližnjoj njivi gde se još uvek nalazi. Sećanja na noć straha i neizvesnosti i dalje su prisutna, a mnogi Kikinđani dobro pamte šta se tada dogodilo. 

Opština Kikinda
 

Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine, rekao je da "te 1999. naš grad nije izbegao ovaj varvarski čin NATO alijanse".

- Srećom, nije bilo ljudskih žrtava. Međutim, ono što smo doživeli ostaće večno zapamćeno. Strah koji smo tada osetili dobro se pamti. a ovo jeste crni datum u istoriji Kikinde. Trudićemo se da na dostojanstven način i dalje obeležavamo ovaj datum. Upalili smo sveće i odali poštu sugrađanima čija su imena uklesana na spomen ploči kraj skulpture "Tuga". Ovaj varvarski čin oprostićemo ako budemo mogli, ali ga zaboraviti nećemo nikako - poručio je Bogdan. 

Opština Kikinda
 

Pored ostalih, komemorativnom skupu je prisustvovao i Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Srpskih ratnih veterana Kikinda.

- Članovi ovog udruženja trude da sačuvaju sećanja na sve žrtve i stradanja tokom ratnih godina. Možemo da oprostimo, ali ne i da zaboravimo, zbog nas samih i budućih generacija. Zahvaljujem se svima koju su danas došli da upale sveće i polože cveće - izjavo je Radojčić.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam