Rzav ponovo presušuje: Dobra hidrološka situacija kratko trajala, opet se uvode stroge restrikcije

15.09.2021 | 13:39 >> 14:05

Autor: Jovana Vrećo

Do potrošača se destribuira oko 400 sekundnih litara vode, što je višestruko manje od prosečne količine vode

Copyright RINA

Usled novog sušnog perioda hidrološka situacija na vodozahvatu Ševelj na sistemu Rzav opet je alarmantna, a do potrošača se destribuira oko 400 sekundnih litara vode, što je vištruko manje od prosečne količine vode.

Najkritičnija situacija ponovo je u opštinama koje nemaju svoja lokalna izvorišta.

Pročitajte još:

– Prinuđeni smo ponovo da uvedemo restrikcije u visinskim selima i prigradskim naseljima. Oni vodu imaju u periodu od pet do sedam sati ujutru, kao i od 14 do 21 sat, u ostalim satima ona je isključena. Ponovo apelujemo na sve građane da vode računa i ne troše vodu neracionalno – rekao je za RINU Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Teško stanje u vodosnabdeavnju ponovo je i u Požegi, koja dobija oko 60 sekundnih litara vode, a potrbeno joj je minimum bar tri puta više. Restrikcije su opet uvedene u selima, a meštani vodu dobijaju uz pomoć cisterni.

– Poboljšana hidrološka situacija je kratko trajala, jer već 2. septembra fabrika vode “Rzav” ponovo uvodi restikcije vode i počinje smanjenje proizvodnje. Požega ima ugovoreno 200 litara vode u sekundi, sa 150 litara može da snabde sve svoje korisnike – rekao je Miljko Kragović, direktor JKP “Naš Dom” Požega.

Restrikcije su uvedene i u opštinama Lučani i Gornji Milanovac, na građane se apeluje da vodu koriste samo u namenske svrhe, a ukoliko pojedinci budu zalivali bašte, njive i pločnike biće isključeni sa vodosistema.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA