Promocija upotrebe obnovljivih izvora energije: U Kragujevcu postavljene tri solarne klupe

19.01.2021

09:24

0

Autor: L. Đ. T.

Čim to vremenski uslovi dozvole, biće postavljena i četvrta, kod Doma zdravlja u naselju Aerodrom

Promocija upotrebe obnovljivih izvora energije: U Kragujevcu postavljene tri solarne klupe
Pixabay/Manuel Alvarez

U cilju promovisanja upotrebe obnovljivih izvora energije i ukazivanja na neophodnost zaštite životne sredine, na tri lokacije u Kragujevcu postavljene su solarne klupe.

Klupe postavljene kod Perona u Pešačkoj zoni, na platou ispred Druge kragujevačke gimnazije i kod stadiona Čika Dača imaju solarne panele, pametnu rasvetu, ali i punjače za mobilne telefone i laptop uređaje, navedeno je na sajtu Grada.

Kako je najavio Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine u planu je, čim to vremenski uslovi dozvole i postavljanje četvrte solarne klupe i to kod Doma zdravlja u naselju Aerodrom.

Uz finansijsku podršku grada Kragujevca prototip solarne klupice su pod mentorstvom profesora i starijih kolega uradili studenti Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Pročitajte još:

Na osnovu dobijenog modela studenti su solarne klupe koje imaju po dva sedeća elementa, solarni panel, regulator punjenja, bateriju u kojoj se skladišti energija i četiri USB izlaza, izradili u CAD softveru i pripremili tehničku dokumentaciju.

Prototipi klupica su izrađeni od čelika, a kako bi se zaštitile od korozije i različitih vremenskih uslova i plastificirane. Za osvetljenje tokom noći sadrže četiri svetleća prostora, a s obzirom na to da je solarni panel u ravni sa sedećim prostorom, sedenje na njemu nije dozvoljeno, navedeno je.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti