Milica i Đuro se "kriju" u šumama i kanjonima Tare: Srpska planina je kao "rasadnik" mrkih medveda

24.01.2021

15:40 >> 19:40

0

Autor: Jovana Vrećo

Mlađi ponekad uopšte ne padaju u zimski san

Milica i Đuro se "kriju" u šumama i kanjonima Tare: Srpska planina je kao "rasadnik" mrkih medveda
Copyright RINA/ Nacionalni park Tara

Planina Tara i njene raskošne šume prirodno su stanište za mrke medvede. Ovaj srpski turistički biser smatra se svojevrsnim rasadnikom ove retke zaštićene vrste, a prema podacima koji su dobijeni na osnovu monotoringa na Tari trenutno živi oko šezdeset mrkih medveda.

– Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost, jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a oni nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o sitoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkoh medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli, gde oni mogu da žive neometano od strane čoveka – rekao je za RINU, Branko Bezarević iz NP Tara.

Monotoring mrkih medveda na Tari u većem obimu obavlja se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionlanom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je preko deset jedinki, a neki od njih nose imena Milica, Đuro…

RINA

– Ženke sa mladuncima su poprilično teritorijlne, dok ostali medvedi mogu dnveno da pređu čak i oko 60 kilometara. Dešava se ponekad i da pređu granicu, ali se pred zimu vrate “kući”. Mrki medvedi ne padaju baš u potpuni zimski san, da se ne dižu do proleća, nekad se desi da mlađe jedinke uopšte ne nađu mesto za svoj brlog i ostanu budne preko zime – kaže Branko.

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima, ali i drugim divljim životinjama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu, pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a oni budni dobro skriveni. Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze, jer vam u suprotnom u susret možda može došetati – mrki medved.

“Oči u oči” s medvedom

Ukoliko se to ipak dogodi dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put, nikako ga ne napadajte i ni u kom slučaju ne bacajte kamenje na njega, savetuju stručnjaci.

– Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se prepoznatljivim -govorite mirno i polako se povlačite. Kada primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje. Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini,posebno ako je to ženka s mladuncima zaustavite se, ostanite smireni te se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike –  poručuju iz NP Tara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike