Centar Kragujevca uskoro u novom ruhu: Predstavljeno idejno rešenje za uređenje Trga vojvode Radomira Putnika

05.02.2021

10:07

0

Autor: L. Đ. T.

Prednost novog projekta je što predviđa ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda

Centar Kragujevca uskoro u novom ruhu: Predstavljeno idejno rešenje za uređenje Trga vojvode Radomira Putnika
Foto: Printscreen/GoogleMaps/Tijana Hadžić

Grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom započeo je projekat transformacije dela pešačke zone i Trga vojvode Radomira Putnika, a predstavljena su i idejna rešenja za uređenje ovog trga u centru grada.

– Iako smo četvrti grad u Srbiji, industrijska i državotvorna prestonica, jedan od najvećih gradova koji ima priliku da postane centar regiona, naš centar grada nema funkciju. Preuzeli su je veliki tržni centri. Centar grada mora da bude priveden nameni i da ima kvalitetne sadržaje. Tome će doprineti uređenje Trga vojvode Radomira Putnika, ali i drugi važan projekat, koji takođe započinjemo, a to je sređivanje starih fasada – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Radni tim JP Urbanizam predložio je struci svoja idejna rešenja.

– Uz poštovanje istorije i razvoja tog prostora napravljene su tri varijante funkcionalne veze Trga sa ostalim pešačkim zonama. Rešenja su prilagođena vremenu u kome živimo, zdržana je geometrija i silueta prostora i ambijentalne celine – istakla je prof. dr Jelena Atanasijević arhitekta i urbanista, profesor Filološko-umetničkog fakulteta.

Pročitajte još:

Uređenjem Trga otvaraju se, kako se na sajtu grada navodi, nove vizure i postiže nova estetika. Prednost rešenja je ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda. Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu.

Prema rečima Vesne Jovanović-Milošević vd direktora JP Urbanizam biće formirane dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža.

Nakon korekcija i usvajanja predloga broj 2, koji je izabran kao najbolji, pristupiće se izradi projektne dokumentacije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti